Fejl hos lægekonsulenter er ikke en enlig svale

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg erkendte i dag i Folketinget, at det ikke var en enlig svale, da hun blev gjort opmærksom på at en kommunal lægekonsulent havde ændret en diagnose

Lægekonsulenterne bruger kun papirer - de undersøger ikke folk. (© Colourbox)

Det var ikke en enlig svale, da beskæftigelseminister Inger Støjberg blev gjort opmærksom på, at en kommunal lægekonsulent var gået videre end vedkommende skulle i en sag.

Siden har det vist sig, at der er en stribe sager rundt om i kommmunerne, erkendte Inger Støjberg i dag i et samråd i Folketingets sundhedsudvalg.

Lægekonsulenterne er ansat i kommuerne til at vejlede sagsbehandlerne om, hvad f.eks. en læge har stillet af diagnose til en borger, der søger om førtidspension.

Men lægekonsulenterne, der har en lægefaglig uddannelse, må ikke ændre i diagnoserne, slog indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder fast.

Tag piller

Ikke desto mindre er der eksempler på, at lægekonsulenter har sagt til borgere, at de skulle tage en bestemt type piller eller anden medicin, der ikke er ordineret af deres egen læge.

Der er også eksempler på at borgere får at vide, at de skal til arbejdsprøvning, selvom deres egen læge betegner det som direkte skadeligt.

4 initiaver

Inger Støjberg oplyste, at hun har iværksat fire initiativer for at rette op på tingene.

Hun har i et brev til samtlige kommuner præciseret retningslinjerne og understreget, hvad det er lægekonsulenterne skal.

Hun har iværksat en undersøgelse af kommunernes brug af lægekonsulenter, som skal være færdig i efteråret.

Efter den skal en række sage undersøges og der skal opstilles en model for, hvordan en lægekonsulent bedst passer sit arbejde. Det skal ske inden foråret 2012.

Som det sidste har hun indkaldt lægernes formand til et møde, hvor et forbedret samarbejde mellem læger og lægekonsulenter er på dagsordenen.

FacebookTwitter