Fem blå partiledere stiller krav til Ellemann: Savner klare svar fra Venstre

Kravene til Jakob Ellemann-Jensen stritter i fem forskellige retninger.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, bliver mødt af vidt forskellige krav fra de øvrige fem partiledere i blå blok. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Partierne i blå blok kigger alle mod Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som det naturlige samligspunkt for genrejsningen af det borgerlige Danmark.

Men deres krav til Venstre-formanden, der i dag taler til sine partifæller på partiets ordinære landsmøde i Herning, stikker i alle retninger: Han skal droppe Venstres velfærdsløfte, undgå at blive en kopi af Socialdemokratiet, og så vil forskellige partier hive ham i vidt forskellige retninger på udlændingepolitikken.

Se her, hvad de fem øvrige blå partiledere i Folketinget har af krav, ønsker og gode råd til Jakob Ellemann-Jensen og samarbejdet i den blå familie:

Kristian Thulesen Dahl: Ellemann skal lytte til Støjberg

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Jeg glæder mig jo til at høre, hvor Jakob Ellemann-Jensen placerer sig i hele det her politiske spektrum, som vi befinder os i. Venstre under Lars Løkke Rasmussen var jo noget svingende i forhold til mange af de meldinger, der er interessante for os. Så derfor er det væsentligt for os, hvornår Jakob Ellemann-Jensen selv træder i karakter og fortæller os, hvad der er hans linje, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvad er det for nogle konkrete politikområder, du savner svar på fra Jakob Ellemann-Jensen?

- Der har jo fra tid til anden været diskussion om, hvor Jakob Ellemann-Jensen er placeret i forhold til udlændingepolitikken. Det er væsentligt for os.

- I første omgang lægger vi vægt på, at det ekstraordinære landsmøde i Venstre for kort tid siden valgte Inger Støjberg som næstformand. Et eller andet sted må det jo også være en pejling for Jakob Ellemann-Jensen i forhold til, hvor han skal lægge sig. Det vil i givet fald være godt nyt, hvis han lægger den linje, for det vil betyde et fortsat tæt samarbejde mellem Venstre og Dansk Folkeparti, siger Dansk Folkepartis formand.

- Og så er velfærdspolitikken også vigtig for os. Venstre har jo svinget i de seneste år fra at være et parti, der vil have nulvækst i det offentlige, til at være et parti, der gik til valg på et velfærdsløfte på 69 milliarder kroner.

Er der nogle ting, som bekymrer dig allerede nu?

- Jeg vil sige det sådan, at han skal have en chance. Nu er han lige blevet formand, og det er hans første egentlige landsmøde, hvor han nu skal fortælle sit bagland, hvor han står. Det skal han have mulighed for. Og så må vi tage bestik af de meldinger, der kommer ud af det.

Hvordan skal Jakob Ellemann-Jensen samle blå blok?

- Vi vil gøre, hvad vi kan, for at lave noget borgerlig samling og lave et alternativ til Mette Frederiksens regering. Om Jakob Ellemann-Jensen er i stand til det blandt de mange forskellige blå partier, det er ikke til at sige endnu. Det kræver noget knofedt. Jeg ved, at han vil, men om det kan lykkes, er et åbent spørgsmål, siger Kristian Thulesen Dahl.

Søren Pape Poulsen: Drop Løkkes velfærdsløfte

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen © Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen skal skal droppe Venstres store velfærdsløfte fra valgkampen om at afsætte 69 milliarder kroner til velfærd frem mod 2025, lyder hovedkravet fra De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen:

- Mit vigtigste krav til Jakob Ellemann-Jensen er, at det bliver et farvel til det her velfærdsløfte, hvor alle de penge, vi har i Danmark, skal bruges på en dyrere offentlig sektor. Danskerne knokler hver eneste dag, og de skal have nogle flere penge mellem hænderne selv.

- Han siger nok i første omgang, at det er en dårlig idé, men mon ikke han så kommer på et tidspunkt og siger, det mener Venstre også nu, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

- Kunsten er vel, hvornår han kan forlade Lars Løkkes velfærdsløfte, som jo er et vildt løfte i forhold til et borgerligt Danmark.

Hvorfor skulle han gøre det?

- Der skal jo være en ide med at have et borgerligt flertal, hvis vi skal samle det. Hvis et borgerligt flertal bare skal føre en socialdemokratisk politik videre, så kan det jo være lige meget.

Hvad mangler du at få svar på fra Ellemann?

- Jeg er selvfølgelig interesseret i den økonomiske politik. Bliver det én til én socialdemokratisk politik bare uden skattelettelser, eller hvad var det, de sagde i valgkampen? Står han ved det? Eller går han ind på en mere borgerlig retning?

Søren Pape Poulsen har med egne ord "til gode at høre, hvad Jakob Ellemann-Jensen vil med Venstre". Han mener heller ikke, at der er et borgerligt projekt:

- Jeg mener, at der er en borgerlig fællesmængde. Vi er jo forskellige, og vi appellerer til nogle forskellige vælgere.

Alex Vanopslagh: Ellemann skal skabe blåt sammenhold

Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Den største udfordring for det borgerlige Danmark er, at man bare "kopierer Socialdemokratiet", mener Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

- Der har jo generelt været en tendens i de seneste 20 år, hvor blå blok har sagt: "Vi vil det samme som Socialdemokratiet bare uden skattestigninger". Er det den strategi, man vælger, så er det klart, at det ikke er en strategi, som Liberal Alliance er med i, siger han.

- Mit krav til Jakob Ellemann-Jensen er, at han stiller sig i spidsen for skabe et blåt samarbejde og et blåt sammenhold, hvor vi under hinanden det godt.

- Det var en af de udfordringer, der var i sidste valgperiode. Der vil være nogle, som mener, at Dansk Folkeparti ikke unde Liberal Alliance sejre af betydning, og der vil være nogle, som mener, at Liberal Alliance spændte for meget ben for de andre blå partier. Derfor er det vigtigt, at Venstres leder tager ansvar for skabe et sammenhold, og det er også noget, jeg selv vil bidrage til, siger han.

Hvad skal være det blå projekt?

- Mit ønske er jo, at vi tilbyder et ambitiøst alternativ til fordyrelsen af den offentlige sektor, mere frit valg, mere iværksætteri i det offentlige, at vi har ambitioner i forhold til vækst og velstand, og at vi laver økonomiske reformer.

- Og at vi står fast på, at vi ønsker en stram og fast udlændingepolitik - det skal ikke være overladt til Enhedslisten og Radikale. Og så skal vi i fællesskab blive enige om en overordnet retning på klimaspørgsmålet.

Pernille Vermund: Hvor er Ellemann i udlændingepolitikken?

Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Den største opgave for Jakob Ellemann-Jensen bliver at "få løst udlændingepolitikken", mener Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund:

- Jeg savner Jakob Ellemann-Jensen i udlændingepolitikken. Jeg synes, det er helt vildt, at vi har en situation, hvor Socialdemokratiet har taget førertrøjen på, og hvor et stort borgerligt parti som Venstre har sat sig på bagsmækken og i virkeligheden kører lidt på frihjul, siger hun.

- Jeg synes jo, at det burde være en ærkeborgerlig sag, at vi får løst de massive problemer, vi har - både med udlændinge, som ikke forsørger sig selv, med udlændinge, som dømmes for kriminalitet og ikke bliver smidt ud, og med et asylsystem, som er åbenlyst dysfunktionelt.

Ser du Ellemann som omdrejningningspunktet i blå blok?

- Enhver formand, som sidder for et borgerligt parti i Folketinget, er jo væsentlig for genrejsningen af det borgerlige Danmark. Og som formand for det største borgerlige parti, der er Jakob Ellemann-Jensen jo vigtig, og derfor er det også vigtigt, at han får meldt noget politik ud, siger Pernille Vermund.

- I forhold til sin forgænger har Jakob Ellemann-Jensen den fordel, at han både er jovial, og at han inviterer til samtale. Det er et godt udgangspunkt. Det næste er så, at han skal frem med, hvad det er Venstre vil, og hvordan han ser udviklingen for det borgerlige Danmark.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Vi skal have en mere fair udlændingepolitk

Partiet Fremads to partistiftere, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det nyeste borgerlige parti i Folketinget, Fremad, der lige nu kun består af den tidligere LA'er og siden løsgænger, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, vil "hjælpe" Jakob Ellemann-Jensen i en mere liberal retning:

- Venstre har en form for indre splittelse mellem de mere nationale og de mere liberale. Og Fremad er det parti, der vil hjælpe Venstre i en mere liberal retning.

- Partiet Fremad er Jacob Ellemanns bedste ven på Christiansborg, for vi mener jo det, som han vil mene, hver gang der er konflikt i Venstre, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Fremad vil ikke "stille mystiske krav for, at Venstres formand kan blive statsminister", men:

- Jeg håber jo, at Jakob Ellemann-Jensen vil bakke op om vores ønske om en mere fair udlændingepolitik, og at han også vil sætte kul under engagementet i Europa, så vi kan få mere retssikkerhed og komme af med EU-forbeholdene.

Hvad skal han gøre for at samle de blå partier?

- Jeg synes, det er en god ide, at han sørger for at holde alle partier tæt til kroppen. Og så skal han have en god fornemmelse for, hvor balancerne mellem partierne er.