Fem minutter i sommerferie: Forhandlinger om tobak og alkohol står stille

Enhedslisten og flere organisationer presser på for, at der snart lander en sundhedsaftale om forebyggelse af unges tobak- og alkoholvaner. Sundhedsministeren har ingen kommentarer.

Regeringens ambition med sit udspil til en sundhedsaftale er, at generationen, der er født efter 2010 er nikotinfri. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Man skal hive kørekortet frem, når der skal købes øl til festen og fodboldkampen.

Dét er regeringens ønskescenarie i udspillet til en sundhedsreform, som blev præsenteret i marts, hvor man foreslog at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år.

Regeringen vil også forbyde salg af cigaretter, snus og andre nikotinprodukter for alle født i eller efter 2010. På den måde vil aldersgrænsen for at købe nikotinprodukter løbende blive hævet.

Ambitionen var, at sundhedsreformen skulle være på plads inden sommer. Men tiden begynder at være knap for sundhedsminister Magnus Heunicke (S). For forhandlingerne står mere eller mindre stille på Christiansborg.

1

Tålmodigheden er brugt op

Enhedslisten er som det eneste parti åben overfor regeringens forslag, både når det gælder tobak og alkohol.

- Men der er bare så store uenigheder, fordi SF og Radikale hænger i bremsen for, at vi kan lande en aftale, siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Alle eksperter er enige om det her. Den eneste modstander af det, er Bryggeriforeningen og ungdomsorganisationer. Også stiller SF sig til hindring for det her. Det ærgrer mig meget.

Og nu mener sundhedsordføreren, at tiden er ved at være knap.

- Jeg så gerne, at vi kunne lukke en aftale på denne her side af sommerferien. Jeg synes, det haster. Problemerne med unges alkoholforbrug og rygning er så store, siger Peder Hvelplund.

2

Regeringens ansvar

Der er lidt mere skepsis at hente hos De Radikale.

- At der er uenigheder, er ikke så overraskende, men så er det jo regeringens opgave at lytte og komme med et udspil, hvor alle partierne kan se sig selv. Men det har den åbentbart ikke travlt med, siger sundhedsordfører Stinus Lindgren.

Partiet ønsker ikke at forbyde cigaretter for myndige personer og vil hellere skrue på prisen, så unge simpelthen ikke har råd til at starte med at ryge i første omgang. Partiets sundhedsordfører nævner, at en pris på 90 kr. for en pakke cigaretter sagtens kunne være realistisk.

Regeringen ønsker ikke at hæve prisen på cigaretter yderligere.

Stinus Lindgren har svært ved at se, at aftalen kan lande inden sommerferien.

- Vi har kun holdt et reelt forhandlingsmøde. Det er klart regeringen, der har været sløve. Det er dem, der skal indkalde til forhandlinger, og vi kunne klart være startet tidligere, men nu begynder tiden at rinde ud, hvis vi skal nå det inden sommerferien.

Alligevel vil Stinus Lindgren ikke haste en aftale igennem.

- Vi vil hellere vente end at lave en aftale, der ikke batter.

3

SF er klar til at tale aldersgrænse

Også SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen kigger på klokken med skepsis.

- Det er ved at være i sidste øjeblik, og regeringen rykker ikke, siger Kirsten Normann Andersen.

Partiet vil passe på med forbud.

- Pris, tilgængelighed og kontrol kan måske forhindre det ulovlige salg til børn, som foregår i dag. Virker det ikke, så er vi klar til at tale om alder.

SF så gerne, at man gjorde alkohol mindre tilgængeligt i supermarkederne, og at man forbød salg af alkohol i et særligt tidsrum om natten.

Og ligesom De Radikale er SF klar til at skrue op for prisen på cigaretter.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview.

4

Hvad siger organisationerne?

Hos Kræftens Bekæmpelse er man også blevet utålmodig.

- Vi er fulde af optimisme endnu, men vi håber virkelig, at der kommer til at ske noget på den her side af sommerferien, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens bekæmpelse frygter, at forhandlingerne ender med en aftale uden de høje ambitioner.

Hvilke elementer i regeringens forslag vil give mening at indføre, hvis det stod til jer?

- Vi bør simpelthen have en 18 års grænse for køb af alkohol. På den lange bane så ved vi, at en tidlig debut for alkohol gør, at der er større risiko for, at man kommer til at drikke meget gennem hele livet, og så bliver udsat for kræft og andre sygedomme.

Kræftens Bekæmpelse så gerne, at prisen på cigaretter blev sat yderligere op, så en pakke minimum skulle koste 90-100 kr.

- Og så synes vi det er rigtigt spændende og tale om en udfasning af rygning for de yngste. Hvis vi kan sikre, at de ikke starter med at ryge, og få nogle røg- og nikotinfrie generationer, så er det jo vejen frem, siger Mette Lolk Hanak.