Fem partier i Folketinget vil legalisere cannabis

Forbuddet mod cannabis er skadeligt for samfundet, og de kriminelle lever højt på det, mener flere partier.

Selv om salg af cannabis har været forbudt i Danmark siden 1955, er der i mange år blevet solgt hash på Pusher Street på Christiania. (Foto: Bax Lindhardt /Scanpix © DR ARKIV)

Politiet spilder sine ressourcer på et uendeligt sisyfosarbejde, når det forsøger at få bugt med det ulovlige salg af cannabis i Danmark.

Samtidig er forbuddet mod cannabis med til at sikre rockere og bander enorme indtjeninger hvert år, fordi alle, der efterspørger cannabis, er nødt til at købe det hos kriminelle sælgere.

Sådan lyder en samlet opsang fra Alternativet, Enhedslisten, SF, De Radikale og Liberal Alliance.

Mandag mødes partierne ved en konference på Christiansborg for at diskutere, hvordan man kan legalisere cannabis i Danmark.

Ude af kontrol

Alternativets cannabisordfører, Torsten Gejl, mener, at det er til gavn for både forbrugerne og samfundet at få statslig kontrol med salget.

- Problemet med det nuværende forbud er, at der ikke er nogen aldersgrænse for køb af cannabis. Ingen ved, hvad der er i den cannabis, som banderne sælger, og rockere og bander omsætter milliarder på det.

- Det nuværende forbud betyder, at forbruget og salget af cannabis er fuldstændigt ude af kontrol i Danmark, siger Torsten Gejl.

I en fælles kronik i Politiken søndag oplister de fem partier de dårligdomme, som forbuddet mod cannabis efter deres opfattelse fører med sig.

Her fremhæver de, at cannabis har været forbudt i Danmark siden 1955. Forbuddet er flere gange blevet strammet siden. Men der er ikke sket et fald i forbruget de seneste mange år.

Derimod er forbruget overordnet set steget.

Forsker: Ikke problemfrit

Lektor Esben Houborg fra Center for Rusmiddelforskning forsker i narkotikapolitik og brug af stoffer. Han medgiver, at et forbud mod cannabis holder gang i en stor illegal stoføkonomi. Men en legalisering kan også være problematisk.

- Ved en legalisering vil man på den ene side få taget nogle af pengene ud af den organiserede kriminalitet. På den anden side er der en risiko for, at flere vil begynde at bruge cannabis, fordi det er lettere tilgængeligt, forklarer han.

Det er Alternativet og Gadejuristen, der har arrangeret konferencen om legalisering af cannabis. Foruden de politiske partier deltager blandt andre Center for Rusmiddelforskning.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter