Femern: Tunnel billigere end bro

En sænketunnel mellem Lolland og Tyskland vil være 600 millioner kr. billigere end en bro,viser nye tal. Det endelige valg træffes til januar.

Her er en illustration af en bro over Femern. Alternativet kan meget vel blive en tunnel.

Den nye faste forbindelse til Tyskland kan meget vel blive en sænketunnel, der skal løbe under Femernbæltet i Østersøen.

Det bliver nemlig 600 millioner kroner billigere at bygge en tunnel frem for en bro. Det kom frem tirsdag formiddag under et møde mellem partiernes trafikordførere og Venstres transportminister Hans Christian Schmidt.

Op og ned

Det viser sig nemlig, at den oprindeligt billigere bro er blevet væsentligt dyrere at opføre. Den vil nu koste 38,5 milliarder mod en tidligere forventet pris på 33 milliarder.

Fordyrelsen skyldes blandt andet bedre sikring mod påsejlinger, ekstra grundig fundering med stålpæle og etablering af vindskærne, der skal skærme bilerne på den nord-sydgående bro mod vestlige vinde.

Samtidig er tunnelen sunket i pris, så den kan nu bygges for 37,9 milliard mod tidligere 41 milliarder.

Grunden er især en mere standardiseret produktion af sænketunnelens elementer. Desuden bliver tunnelen gjort en kilometer kortere. Og endelig er der ændret ventilation, hvor en kunstig ø med ventilationstårne kan undværes.

Smuk bro

En endelig beslutning om forbindelsen bliver truffet til januar, oplyser Hans Christian Schmidt.

Socialdemokraternes trafikordfører Magnus Heunicke foretrækker dog stadig en bro, trods fordyrelsen:

- Fordi den er så smuk, siger han.

Også Dansk Folkepartis Kim Christiansen går ind for en bro, mens SF's Anne Baastrup og de Radikales Morten Østergaard foretrækker en sænketunnel.