Ferskvandsfisk skal gøde grøntsager for byboere

Regeringen og Enhedslisten har afsat 50 mio. kroner til grønne ildsjæle. Bl.a. en byhave med grøntsager gødet af fisk

Her i Ottilias Have på den gamle Carlsberggrund i København bliver der efter planen opført drivhus til økologisk fødevareproduktion i stor skala allerede til efteråret.

- Man kan godt dyrke rene fødevarer inde i byen, lyder det fra en byggegrund på Vesterbro i København. Mere om det længere nede i teksten.

Enhedslisten og regeringen blev kort før sommerferien enige om at udvide puljen til såkaldt grønne ildsjæle, der blev oprettet efter den seneste finanslovsaftale. Pengene kommer fra den - med Enhedslistens ord - grønne superpulje, som fortsætter frem til 2016.

Superpuljen er på 434 mio. kroner, og heraf er de 50 mio. øremærket grønne ildsjæle - 20 mio. kroner i år, og 10 mio. hvert år i perioden 2014-16.

En af dem er Ottilias Have, et lokalt havefællesskab i Carlsberg Byen på Vesterbro i København, hvor ambitionerne rækker ud over et højbed med pelargonier eller ærter til børnene.

Ikke kun havvindmøller

- Man kan godt gøre noget, selvom man er helt almindeligt menneske, der bor i byen, siger Tommy Flood, uddannet soiciolog og formand for Ottilias Have, til dr.dk.

Haven midt i København er endnu i sin vorden, men har allerede modtaget knap 500.000 kroner i støtte til etablering af et drivhus af industrielt tilsnit. Med bl.a. ferskvandsfisk der skal give næring til afgrøder efter den grønne aquaponics-metoden.

- Grønne ildsjælde betyder vildt meget for os. For det kræver et ordentlig drivhus. Uden pulje, så ville det blive et lille bitte drivhus, som du kender fra parcelhusene. Nu kan vi gå ind og lave en fødevareproduktion, der bliver et rent kredsløb, siger Tommy Flood, der sammen med 20-25 andre lokale driver Otilias Have på den gamle Carlsberg-grund.

Planen er, at havens kommende drivhus, pumper og ventilatorer skal forsynes med strøm fra solpaneler og byvindmøller.

- Det fedt med havmølleparkerne. Men der er også ting, borgerne inde i byerne kan gøre, siger Tommy Flood.

Vigtig med folkelig klimasag

Hos Enhedslisten er man ikke i tvivl om, at der er brug for støtte til grønne ildsjæle:

- Jeg synes, det er afgørende at give et skub til de mennesker rundt omkring i Danmark, der gerne vil gøre noget på det her område.

- Det vi gerne vil understøtte er en større folkelig opbakning bag klima og miljø. Og det kan godt flytte noget. Jeg synes, vi skal fortsætte have ordninger, der understøtter almindelige menneskers deltagelse i klima- og miljøsagen, siger Enhedslistens klima- og miljøordfører, Per Clausen, til dr.dk.

Læs mere om puljen til grønne ildsjæle her.

FacebookTwitter