Fester får lov at fortsætte hele natten: Ny aftale ophæver midnatsregel

Nu må der også gerne være mere end 50 personer samlet i lejede lokaler.

Bryllupperne må nu gerne fortsætte efter at brudevalsen er danset. Men gæsterne må ikke stå tæt omkring brudeparret. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

En ny politisk aftale ophæver reglen om, at bryllupper, fødselsdage og andre fester på hoteller eller restauranter skal slutte ved midnat.

Så længe gæsterne holder afstand, vasker hænder og lader være at råbe, må festlighederne fortsætte hele natten.

I forsamlingshuse og lejede lokale får værterne også lov at invitere flere gæster end hidtil. Nu må der også her være flere end 50 mennesker samlet - dog kun, hvis de primæt sidder ned.

- Det er heldigvis lykkedes os at få regeringen til at skifte mening, siger Morten Dahlin.

Han er medlem af retsudvalget for Venstre, der sammen med de andre borgerlige partier og Radikale Venstre har presset på for at få ændret reglerne.

Så sent som i fredags mente statsminister Mette Frederiksen (S) ellers, at begrænsningerne for fester var nødvendige for at forhindre spredning af coronavirus.

Lille problem, stor opmærksomhed

Forbuddet har hængt sammen med, at udskænkningsteder - som eksempelvis restauranter og hoteller skal holde lukket mellem kl. 00 og kl. 05 ifølge den seneste aftale om genåbning og lempelse af forsamlingsforbuddet.

Og det var helt håbløst, mener Morten Dahlin.

- Corona smitter jo ikke mere kl. 23.30, end det gør kl. 00.30, og når man har været sammen med de samme mennesker siden vielsen kl. 11, så er der ikke den store risiko, siger han.

Nu er alle Folketingets partier enige om, at store fester som bryllupper, konfirmationsfester, studenterfester og fødselsdage kan fortsætte ud på de små timer i lejede lokaler - dog forudsat, at deltagerne kender hinanden i forvejen, og at det kun er dem, der har adgang til hotellet eller restauranten.

- Folk skal have lov at sætte sig ned, nyde vinen, maden og også fortsætte til efter midnat, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Justitsminister Nick Hækkerup (S) opfordrer danskerne til at nyde sommerens fester - men huske at 'passe en lille smule mere på'. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dét, at du som justitsminister har skullet lave en aftale med de politiske partier om det her, hvad siger det egentlig om, hvor meget, I har reguleret de her ting?

- Selvom det her kan ligne et lille problem, er det et problem, der får stor opmærksomhed, og derfor skal det have den her løsning, siger Nick Hækkerup.

'Absurd' forhandling

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, er tilfreds med den aftale, der er blevet indgået.

- Hvis vi ikke havde ændret reglerne på den her måde, var der sket det, at folk havde holdt bryllupsfester i to tempi - en fest, der foregår på en restuarant for så at køre folk hjem i haven til en videre fest, siger hun.

At regeringen har fastsat sluttidspunktet for private fester, er op til forhandlingerne blevet kaldt både 'til grin' og udtryk for 'barnepigementalitet'.

Særligt er det blevet kritiseret, at fester i folks egne haver havde lov at fortsætte natten lang, mens udskænkningsstederne skulle skrue op for lyset og slutte festen ved midnat.

- Vi er nået frem til, at politikere ikke skal blande sig i sluttidspunkter for bryllupper, runde fødselsdage og den slags. Det er sådan set absurd, at vi overhovedet har skullet forhandle om det, siger Kristian Hegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre.

De gængse retningslinjer om at holde afstand og undgå, at coronavirus kan sprede sig, fordi folk råber eller lignende, gælder stadig for de forlængede fester.

Artiklen er blevet opdateret med interview af justitsminister Nick Hækkerup (S).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk