Film-rektor presset ud af elever: Får gyldent håndtryk på 1,3 millioner kroner

'Grotesk stor kompensation,' siger Dansk Folkeparti om aftale med tidligere rektor.

Med kampråb som 'Vi vinker Vinca væk' og 'Send Vinca hjem' blokerede de studerende indgangen til filmskolen. (Foto: © Gregers Tycho, Scanpix.)

Den tidligere rektor på Den Danske Filmskole Vinca Wiedemann fik 1,3 millioner kroner med sig, da hun for en måned siden forlod sit job med øjeblikkelig virkning.

Kulturminister Rasmus Prehn (S) kaldte situationen på filmskolen for uholdbar, da han offentliggjorde aftalen om, at Vinca Wiedemann stoppede på filmskolen. På det tidspunkt havde der i lang tid været protester fra skolens elever, som krævede Wiedemanns afgang.

Men selv om Wiedemanns exit kom efter en uholdbar situation, fik hun altså en god pose penge med sig. DR Nyheder har fået aktindsigt i økonomien bag aftalen, som Kulturministeriet og Wiedemann indgik.

Den viser, at hun fik 1,3 millioner kroner, da hun stoppede på skolen. Pengene skal findes på filmskolens budget, oplyser Kulturministeriet.

Tavs kulturminister

Rasmus Prehn har afvist at lade sig interviewe om aftalen. Han henviser til, at han ikke er involveret i konkrete personalesager.

I stedet har DR fået et skriftligt fra 'Kulturministeriets Koncern HR'. Her står der:

"I den konkrete sag var der enighed mellem Kulturministeriet og Vinca Wiedemann om, at det er bedst for filmskolen, at Vinca Wiedemann stoppede som rektor for filmskolen."

"Ved en fratrædelsesaftale tages der udgangspunkt i den kontrakt, som den pågældende medarbejder har, og den situation, der er opstået. Derfor er indholdet i en fratrædelsesaftale altid helt konkret og afspejler den situation og sammenhæng, som aftalen indgås i."

Grotesk stor kompensation

Aftalen bliver mødt med hård kritik fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup. Han mener, der reelt er tale om en fyring, da aftalen om at stoppe kom efter pres fra skolens elever.

- Det virker som en grotesk stor kompensation for en fyring. Sagen er, at den nu forhenværende rektor blev dømt ude af eleverne og fyret for ikke at passe sit arbejde godt nok. For mig at se er det problematisk, at man giver de her gyldne håndtryk i sådan en situation, hvor man bliver fyret for ikke at passe sit arbejde.

Kulturministeriet henviser til den kontrakt, der er indgået med rektoren. Der står, at hun i sådan en situation skal have løn i halvandet år, og det svarer til 1,3 millioner kroner. Har de ikke bare fulgt reglerne?

- Det er skatteborgerne, der betaler, og det er ikke rimeligt, at der bliver givet et gyldent håndtryk i den her størrelse for ikke at have passet sit arbejde godt nok. Jeg mener, tiden er kommet til, at vi får set de her gyldne håndtryk på det offentlige område efter i sømmene. Derfor vil vi bede regeringen om at svare Folketinget på, om det er noget, den vil tage initiativ til, siger Peter Skaarup.

En god aftale

Vinca Wiedemann og skolens elever havde været i konflikt over en længere periode. Kort fortalt handlede det om, at de studerende mente, at undervisningen var blevet for teoretisk og akademisk. Eleverne ønskede en mere praktisk undervisning.

Allerede i januar udtrykte eleverne mistillid til rektoren. Utilfredsheden kulminerede midt i november, da lederen af filmskolens dokumentarlinje, Arne Bro, blev sendt hjem. Det fik eleverne til at kræve Widemanns afgang, og iklædt gule veste indledte de en blokade af skolen.

Det endte også med, at rektoren stoppede. I den forbindelse sagde hun:

- De seneste ugers turbulens har skabt en situation, som ikke længere er holdbar for skolen, dens ansatte, de studerende og alle, der vil filmskolen det godt.

DR Nyheder har talt med Vinca Wiedemann for at høre nærmere om hendes fratrædelsesaftale.

- Det er en god aftale. Jeg har ikke yderligere kommentarer, siger hun.

Trælse penge

Jørgen Ramskov er direktør for Producentforeningen, der er brancheorganisationen for blandt andre producenter af film og tv. Det er virksomheder, hvor eleverne fra filmskolen senere kan få job.

Han har forståelse for, at der skal være et sikkerhedsnet for en rektor, men han ærgrer sig over, at pengene bliver taget fra filmskolens budget.

- Det er mange penge, og det er nogle trælse penge på filmskolens budget. Det er lidt specielt, at ministeriet forhandler en aftale, som nogle andre skal betale. Det peger på behovet for en bestyrelse på filmskolen, siger Jørgen Ramskov.

Svært at misligholde stilling

Per Nikolaj Bukh, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, siger, at der skal meget til, før en chef ikke får hele den godtgørelse, som kontrakten tilsiger.

- Når hun får så stort et beløb i forbindelse med sin fratrædelse, skyldes det, at det er noget, hun har ret til i forhold til sin ansættelseskontrakt. Som leder kan man komme i en situation, hvor man ikke kan løfte opgaven. Det kan være på grund af omstændigheder, man ikke kunne forudse, men det kan også være, fordi man ikke har været dygtig nok til opgaven. Men man har stadigvæk ret til fratrædelsesgodtgørelse, med mindre man decideret har misligholdt sin stilling. Og det er der ikke tale om her.

Hvad skal der til for at misligholde sin stilling?

- Hvis man skal blive opsagt uden sin kontraktlige rettigheder, skal det være meget alvorligt. Så skal man groft have forsømt sin stilling og gjort det med vilje, siger Per Nikolaj Bukh.