Finanskrise og homovielser får folk til at droppe kirken

Folkekirken mistede i 2012 rekordmange medlemmer. Grunden kan findes i økonomi og homovielser, mener minister.

(Foto: © Henning Bagger)

Selvom der ikke er præcise årsager til, hvorfor 21.118 danskere valgte at forlade den danske folkekirke i 2012, kan homoseksuelles nye ret til at blive viet i kirken og den stadig trykkende finanskrise være en del af forklaringen.

Det er i hvert fald blandt budene fra kirkeminister Manu Sareen (R).

- Der er flere årsager til udmeldelserne. Økonomien og også debatten om vielser af homoseksuelle spiller ind, siger han.

Ministeren peger på, at nogle har meldt sig ud i protest mod homovielser, mens andre har meldt sig ud som konsekvens af den hårde tone, der har præget debatten.

Kan påvirke kirkens økonomi

Med de mulige forklaringer lægger han sig op af Anders Gadegaard, som er stedfortrædende biskop i Københavns Stift, mens biskop Peter Skov-Jakobsen er ude af landet.

- Blandingen af en økonomisk krise, hvor man vogter over sine penge, og sagen om homoseksuelles vielsesritual har spillet ind og givet et usædvanligt højt tal, siger Anders Gadegaard.

De mange udmeldelser kan risikere at påvirke folkekirkens økonomi.

- Der er ingen tvivl om, at udmeldelser får en betydning for økonomien i krisen. Jo færre der er til at betale for fællesskabet, jo færre ressourcer er der til rådighed, siger Manu Sareen.

Han mener dog ikke, at han umiddelbart kan gøre noget ved tendensen. Og måske er det heller ikke nødvendigt, for ifølge Anders Gadegaard er udmeldelserne også et sundhedstegn.

- Religion er noget, man tager aktiv stilling til i dag. Det er ikke bevidstløst eller per tradition, som det var i gamle dage. Mange af dem, der bliver, har overvejet det. Man er også medlem på grund af tilvalg, siger Anders Gadegaard.

Det er især de 18-54-årige, der vendte ryggen til folkekirken. 15.962 af alle de udmeldte befinder sig i denne gruppe, hvilket svarer til tre ud af fire. Den samlede stigning i udmeldelser er på 55 procent sammenlignet med 2011.

/ritzau/