Finanslov: Afsætter penge til flere pædagoger

Målet er maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og det dobbelte i børnehaver.

Mandag aften præsenterede regeringen, støttepartier samt Alternativet en aftale om såkaldte 'lovbundne minimumsnormeringer'. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Regeringen med støtte fra Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet tager endnu et skridt mod flere voksne i daginstitutionerne.

I finanslovsaftalen indfører partierne ‘lovbundne minimumsnormeringer’, der efter planen skal være fuldt indfasede i 2025.

- Jeg er glad. Vi skriver danmarkshistorie ved at lave minimumsnormeringer. Der er ingen tvivl om, at det er en hjertesag for os, at børn oplever, at der er flere voksne, så det enkelte barn bliver set, siger formand for SF, Pia Olsen Dyhr.

Fuldt indfaset i 2025

Ifølge finanslovsaftalen afsættes 500 mio. kroner i 2020. Beløbet stiger indtil 2025 til 1,6 mia. kroner, hvor normeringerne skal være fuldt indfasede.

Når det sker, er det meningen, at der maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuer. I børnehaver må der ifølge aftalen maksimalt være seks børn per voksne.

Pia Olsen Dyhr forholder sig til minimumsnormeringerne.

- Høj kvalitet i daginstitutionerne er afgørende for ambitionen om, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i. Det understøttes blandt andet ved, at der er tilstrækkeligt og kvalificeret pædagogisk personale i daginstitutionerne, så der er kvalitet samt tid og plads til det enkelte barn, står der i aftalen om finansloven, som netop er blevet præsenteret i Finansministeriet.

Enhedslisten mener dog ikke, at den nuværende aftale er god nok.

- Det er målet, at vi skal nå minimumsnormeringer i 2025, men det er også velkendt, at det kan man tælle på mange forskellige måder. Og jeg mener ikke, at vi kan levere det, jeg opfatter som minimumsnormeringer med den ramme, der er afsat, siger Pernille Skipper (EL).