Finanslov afsætter trecifret millionbeløb årligt til fødselsområdet: Men hvordan skal pengene bruges?

Jeg har brug for at se noget mere konkret, inden mine hænder er oppe i luften, siger direktør for Mødrehjælpen.

Udover ekstra penge til fødselsområdet er der i finansloven for 2022 også landet en "corona-vinterpakke" på en milliard kroner til sundhedsvæsenet. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Pressede fødestuer og forældre, der må forlade barselsgangen, før de føler sig klar til det.

Sådan lyder nogle af de forhold, som særligt har gjort sig gældende i hovedstadsområdet, og som en ny aftale nu skal være med til at forbedre.

Regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er nemlig blevet enige om, at der fremover skal afsættes flere penge til fødselsområdet - herunder gravide og jordemødre. Det sker som et led i finansloven for 2022, der faldt på plads i dag.

Helt konkret er der afsat 100 millioner kroner i 2022, 110 millioner kroner i 2023, 115 millioner kroner i 2024 og 150 millioner kroner i 2025.

Og det er glædeligt og vil kunne mærkes for de fødende, mener Ninna Thomsen, der er direktør i organisationen Mødrehjælpen, som rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Til trods for det har hun dog ikke hænderne over hovedet endnu, da det stadig ikke er på plads, hvad pengene skal bruges på.

- Jeg har brug for at se noget mere konkret, inden mine hænder er oppe i luften over den her aftale.

- Er det de to dages ekstra indlæggelse, fødselsforberedelse i små hold eller bedre normeringer? Det ved vi simpelthen ingenting om, siger Ninna Thomsen.

Står det til Mødrehjælpen, skal pengene gå til fødselsforberedelse i små hold, gode normeringer på fødegangene og bedre hjælp til de familier, der får en fødselsreaktion.

Jordemoderforeningen er ligeledes glad for politisk anerkendelse af, at der mangler jordemødre til at løfte kvaliteten. Men også spørgsmålet om, hvordan pengene helt konkret bliver brugt, fylder her.

- Bruges pengene alene på at hælde nye opgaver over på personalet, så er vi lige vidt. Derfor er det min forventning, at pengene bruges til at sikre alle fødende en jordemoder under fødslen, siger foreningens formand, Lis Munk, til Ritzau.

Forhandlingerne for de fødende fortsætter

Det er dog først nu, at næste step går i gang, hvor man skal til at se på, hvordan pengene konkret skal fordeles, fortæller finansminister Nicolai Wammen (S).

- Det skal forhandles ovre hos sundhedsministeren med de partier, som er en del af finansloven, og jeg håber, at de hurtigst muligt kan bruge pengene på en rigtig god måde, for det er der brug for.

Men det løfte er endnu ikke blevet indfriet.

- Vi vil fra Socialdemokratiets side - i de kommende forhandlinger - arbejde for, at vi får de to dage gennemført. Der er andre partier, der hellere vil bruge dem på noget andet, og nu skal det forhandles hos sundhedsministeren, siger Nicolai Wammen (S).

Penge på vej til en analyse af forholdene på fødegangene

Udover de mere end 100 millioner kroner årligt til fødselsområdet, er der også afsat to millioner kroner i 2022 til, at Sundhedsstyrelsen kan igangsætte en analyse og kortlægning af normeringer på fødselsområdet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er i færd med at præsentere finansloven for 2022. Foruden ham deltager repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Og det er næsten det mest interessante i aftalen, mener Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.

- Langt hen ad vejen trænger området til en kortlægning af, hvordan man bruger ressourcerne, og hvorfor der - til trods for at der kommer flere jordemødre - alligevel ikke kommer flere på fødegangene.

- Så det mest spændende er næsten, at man får noget vidensgrundlag til, at man mere målrettet kan tilføre ressourcerne, siger han.

Til spørgsmålet om, hvorvidt mere end 100 millioner kroner årligt til fødselsområdet er meget, lyder svaret fra Jakob Kjellberg, at "det er ganske mange penge, fordi fødselsområdet ikke er særlig stort."

FacebookTwitter