Finanslov: Folk fra Syrien skal kunne rejse hjem med økonomisk støtte

Regeringen og Dansk Folkeparti vil give mulighed for, at folk fra Syrien, der har opholdt sig i Danmark i over et år, kan rejse tilbage med økonomisk støtte fra Danmark.

DF's Peter Straarup og finansminister Kristian Jensen. Den sidste finanslov inden næste folketingsvalg er faldet på plads mellem regeringen og Dansk Folkeparti i Finansministeriet i København fredag den 30. november 2018. (Foto: Philip Davali/Scanpix 2018) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Fremover skal syriske statsborgere kunne rejse tilbage til deres hjemland med en pose penge fra Danmark.

Førhen har det ikke været muligt at rejse tilbage til Syrien med økonomisk støtte fra Danmark, fordi landet endnu er usikkert. Men det ændrer sig nu.

Regeringen og Dansk Folkeparti lægger i deres finanslovsaftale op til, at folk fra lande, hvor FN vurderer, at der er usikkert at opholde sig, frivilligt skal kunne rejse hjem og få dansk hjælp med.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener, at det er et skridt i den rigtige retning.

- Der er nogle, der ikke passer ind i det danske samfund. Det skaber en masse frustration. Så hvis vi kan tilskynde nogle til at rejse tilbage, så er det helt fint, siger han.

Helt konkret har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt at udvide den såkaldte repatrieringsordning.

Ordningen går ud på at yde økonomisk bidrag til blandt andet flybilletter og etablering i hjemlandet.

Usikkerhed i Syrien

FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, der står for at registrere syriske flygtninge, har registreret, at cirka 40.000 er vendt hjem fra nabolandene.

I øjeblikket kæmpes der stadig kampe blandt andet med Islamisk Stat i det østlige Syrien og omkring den oprørskontrollerede Idlib-provins i Nordsyrien. Andre steder er der langt færre kamphandlinger.

Men selvom flere dele af landet endnu er usikkert, så mener Martin Henriksen ikke, at der er noget forkert i at give dem penge til at rejse tilbage.

- Det kan vores moral sagtens holde til, siger han.

S: Et vigtigt skridt

I Socialdemokratiet deler man regeringen og Dansk Folkepartis begejstring for den nye udvidelse.

- Hvis folk gerne vil vende hjem og genopbygge deres landsby i Syrien, så synes jeg, det er helt rimeligt at den danske stat betaler flybilletten og giver dem en pose penge. Det er den bedste ulandsbistand, vi overhovedet kan give, siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

En svær balancegang

Hos Dansk Flygtningehjælp synes man, at det er en svær balancegang at give kontant belønning til personer, som vælger at vende hjem til et land, som endnu ikke er erklæret sikkert.

På den ene side skal man hjælpe dem, der gerne vil tilbage til deres hjemland, men på den anden side skal man også se på, hvorfor de gerne vil hjem til et usikkert land, mener asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.

- Hvis folk gerne vil rejse hjem til Syrien, så vil vi gerne hjælpe dem. Problemstillingen opstår, når Syrien ser ud, som det gør, men også når vi ser på, om årsagen til, at de gerne vil tilbage kan være den asylpolitik vi fører. Så kan man spørge, hvor frivillig deres hjemrejse egentlig er, siger hun.

Finanslovsaftalen skal stemmes endeligt igennem den 19. december.

Facebook
Twitter