Finanslov vil koste lejerne dyrt

De 520.000 almene boliger tegner til at blive en af brikkerne i spillet om finansloven. Regeringen fremlægger i dag sit forslag, der på grund af velfærdsaftalen ikke ventes at indeholde store overraskelser.

Regeringen vil fortsat hente penge til nybyggeri hos lejerne af de almene boliger. Det står i det forslag til næste års finanslov, som fremlægges tirsdag. (Foto: Christian Ringbæk © Scanpix)

Når forslaget til næste års finanslov i dag præsenteres hos finansminister Thor Pedersen er der særligt et punkt, som ikke vækker glæde hos boligforeninger og Socialdemokratiet.

Regeringen vil nemlig hente knap én milliard kroner om året i de næste fire år - i alt tre milliarder - hos lejerne i de cirka 500.000 almene boliger i Danmark. Pengene skal blandt andet bruges til at bygge nye ældreboliger for.

Pengene hentes i Landsbyggefonden, og pengene her bruges normalt til vedligeholdelse og istandsættelse af de almene boliger.

Satser på bedre kvalitet

Som allerede aftalt i den velfærdsreform et bredt flertal i folketinget indgik i juni, skal kvaliteten i daginstitutionerne og ældreplejen forbedres, og her skal nye ældreboliger altså tilsyneladende finansieres af midler fra Landsbyggefonden.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, kalder det tyveri at finansiere de mange velfærdstiltag med penge fra Landsbyggefonden.

SF's ordfører, Morten Homann, opfordrer Dansk Folkeparti til at træde i karakter og stoppe tyveriet, hvis partiet mener de pæne ord om at skabe mere lighed.

Socialminister: Uberettiget kritik

Socialminister Eva Kjer Hansen kan ikke se, at der er noget i vejen med at betale nybyggeri med penge fra landsbyggefonden.

- Det har hele tiden været meningen, at landsbyggefonden også skulle bidrage til nybyggeri. Det har været tænkt helt tilbage fra aftalen i 1960'erne, at sigtet var, at den almene sektor skulle være selvfinansierende, siger socialminister Eva Kjer Hansen.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53af862d6187a210b8e58224