Finansloven sikrer flere hænder til de ældre: 1.300 flere ansatte i ældreplejen

Både Ældre Sagen og Fagforeningen FOA er glade for milliarder til ældreområdet.

1.300 ekstra ansatte i ældreplejen anslår Ældre Sagen at der kan blive råd til med de midler, som regeringen og Dansk Folkeparti har afsat i finansloven. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Flere hænder til ældreplejen.

Det ønske har stået højt hos både Ældre Sagen, FOA og blandt kandidaterne ved det netop overståede kommunalvalg. Med finansloven for 2018 bliver det ønske indfriet.

I aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti bliver der samlet afsat 2,7 milliarder kroner over de næste fire år til området, fremgår det af aftaleteksten. Det glæder Dennis Kristensen, der er formand for fagforeningen FOA, der organiserer en stor del af landets ansatte i ældreplejen.

- Vi har prøvet at hviske nogen på Christiansborg i ørerne, at en halv milliard ikke var det mest tossede beløb, man kunne forestille sig. Du kan næsten også høre, at jeg er rimelig tilfreds med, at vi har fået en halv milliard ekstra, siger han tydeligt opløftet over gårsdagens aftale.

Han fremhæver samtidig, at udfordringerne de kommende år bliver større. Der kommer flere ældre i de kommende år, og derfor kræver det flere ansatte på både plejecentre og i hjemmeplejen, hvis det nuværende serviceniveau skal fastholdes.

Opvejer ikke flere års besparelser

FOA har endnu ikke et skøn over, hvad pengene kommer til at betyde. Det har man derimod i Ældre Sagen, hvor vicedirektør Michael Teit Nielsen anslår, at pengene kan give 1.300 nye sosu-assistenter på tværs af landets 98 kommuner. Det betyder i gennemsnit 12-13 nye ansatte i hver kommunes ældrepleje.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men det er kun en lille del af de store besparelser, der har været de seneste år (som bliver rullet tilbage, red.), siger Michael Teit Nielsen.

Han kalder regeringens milliarder for en ”delvis genopretning”, men fremhæver samtidig, at pengene kun udgør 10 til 20 procent af de besparelser, som der er lavet på området de seneste ti år.

Regeringen fremhæver i finanslovsaftalen, at man også med finanslovene for 2016 og i 2017 afsatte flere midler til ældreområdet. Her aftalte man blandt andet den såkaldte værdighedsmilliard samt ”bedre mad”, som tilførte 1,8 milliarder kroner i 2017 og 1,4 milliarder hver år derefter.

Facebook
Twitter