Finanslovsaftale: Regeringen og DF skrotter Satspuljen

Med aftalen om finansloven afskaffes Satspuljen. Pengene skal bruges på at hæve pensioner.

Folketingets partier bruger normalt penge fra statspuljen til blandt andet hjemløse. Det stopper nu, da puljen nedlægges. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at lukke satspuljen.

Det oplyser finansminister Kristian jensen (V) og finansordfører Rene Christensen (DF) på et pressemøde i forbindelse med, at parterne er blevet enige om en finanslov for 2019.

Pengene fra puljen skal i stedet bruges på en pensionsreform, der skal sikre, at pensionister får en højere pension. Der bliver samtidig lavet en obligatorisk, tvungen opsparing for kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere og lignende.

Midlerne i satspuljen varierer fra år til år, men puljens størrelse er typisk i omegnen af en milliard kroner. Pengene er målrettet indsatser til gavn for samfundets svageste - eksempelvis psykisk syge og hjemløse.

Reguleringen af overførslerne stopper fra 1. januar 2019, oplyser Rene Christensen.

- Vi har gennemført en ordning, der betyder, at pensionisterne får deres egne penge. Nu får pensionisterne deres egne penge. Det er kun ret og rimeligt, siger han og fortsætter:

- Det stopper vi fra 1. januar 2019. Der stopper vi udhulingen af pensionisternes pensionsordninger.

Vil gavne 1,1 millioner pensionister

Ifølge finansminister Kristian Jensen vil reformen komme 1,1 millioner danskere til gavn.

Satspuljen kom for alvor på de fleste folks læber, da sagen om Britta Nielsen så dagens lys. Den tidligere ansatte i Socialstyrelsen anklages for over en årrække at have trukket ikke mindre end 111 millioner kroner ud af puljen.

Allerede i september foreslog Dansk Folkeparti at reducere puljen markant. Midlerne fra puljen stammer fra overførselsindkomsterne. I stedet for at lade indkomsterne stige i takt med lønindkomsterne, overføres midlerne til Satspuljen.

Men Dansk Folkeparti meldte dengang ud, at udhulingen af folkepensionen og førtidspensionen skulle stoppes. Et politisk ønske, som nu er blevet til virkelighed i forbindelse med aftalen om finansloven for næste år.

Satspuljen er populært blevet kaldt "de svages finanslov". Du kan læse mere om puljen i vores forklarende artikel her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter