Folketingets partier må forkorte deres ønskesedler til næste års finanslov, når de inden længe bliver indkaldt til forhandlinger.
Det er i hvert fald budskabet fra regeringen i det finanslovsforslag, som her til aften blev præsenteret for partierne.
- Der er en meget mindre pulje til at forhandle med de andre partier om, end der plejer at være. Det er noget, der gør, at det kan blive nogle bøvlede forhandlinger, som finansministeren skal i gang med, forklarer politisk korrespondent i DR Christine Cordsen.
Regeringen har afsat 9,2 milliarder kroner til en såkaldt 'krigskasse', som er øremærket kampen mod konsekvenserne af coronakrisen.
Samtidig lægger regeringen i år op til en forhandlingspulje på 1,5 milliarder kroner, som er 600 millioner kroner mindre end sidste år.
- De fleste af pengene går til at sørge for, at man har den her krigskasse, som finansministeren kalder det. Det vil sige udgifter i henhold til coronavirusudbruddet.
- Og det er både til at hjælpe, så man ikke mister for mange arbejdspladser, til udgifter i sundhedsvæsenet og til indkøb af vacciner på et tidspunkt, så danskerne kan blive vaccineret for corona, siger Christine Cordsen.
Underskud går lige til EU's grænse
Med finanslovsforslaget balancerer regeringen på kanten af, hvor stort et underskud på de offentlige finanser, den må budgettere med i forhold til finanspagten mellem EU-landene.
Her må det offentlige underskud højst være på 0,5 procent af bruttonationalproduktet, bnp, som er værdien af Danmarks samlede tjenester og ydelser.
Og det udnytter regeringen til fulde, forklarer Christine Cordsen:
- Det er rigtigt, som finansministeren siger, at man bruger mange penge. Man går faktisk helt til grænsen inden for EU's regler og vores egen budgetlov i forhold til, hvor stort et underskud, man planlægger at have til næste år.
I morgen klokken 12 præsenterer finansminister Nicolai Wammen regeringens forslag til finansloven.
Forslaget skal i de kommende måneder forhandles mellem partierne, og finansloven skal være på plads inden jul.