Finansminister beklager mail om angreb på Venstre

Nicolai Wammen indrømmer, at Socialdemokratiet har skadet forhandlingsklimaet omkring en ny udligningsreform.

Finansminister Nicolai Wammen beklager nu Socialdemokratiets interne mail om angreb på Venstre i offentligheden, som ved en fejl kom Jyllands-Posten i hænde. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Finansminister Nicolai Wammen (S) har nu sendt en mail til samtlige partier, der deltager i forhandlingerne om en udligningsreform.

Af mailen fremgår det, at finansministeren har røde ører og beklager den mail om et spinangreb på Venstre, der i fredags blev sendt ud internt i partiet, men som utilsigtet havnede hos Jyllands-Posten.

- Jyllands-Posten gengiver i dagens avis en e-mail fra Socialdemokratiets pressetjeneste, som jeg gerne vil beklage. Som jeg allerede har udtalt i medierne, vil jeg gerne over for jer understrege, at det ikke er en acceptabel tilgang til vores måde at forhandle med hinanden på, skriver Nicolai Wammen til partierne.

I mailen erkender finansministeren desuden, at forhandlingsklimaet har lidt skade efter afsløringen af fredagens mail med instrukser til blandt andre ordførere og spindoktorer om at iværksætte angreb på Venstre i pressen og på sociale medier.

- Det er regeringens opgave at sørge for et godt forhandlingsklima, og det har den pågældende mail på ingen måde bidraget til, skriver Nicolai Wammen.

- Jeg lægger afgørende vægt på, at vi har et konstruktivt og fortroligt forhandlingsforum, og jeg håber, vi nu kan se fremad i de fortsatte forhandlinger om denne vigtige opgave for kommunerne og vores velfærd i Danmark.

Venstre: Tillid på 'nulpunktet'

Finansministerens beklagelse kommer efter stigende pres på regeringen i forbindelse afsløringen af regeringens plan om at angribe Venstre i pressen og på sociale medier.

Planen blev endda sendt ud blot en halv time før, Nicolai Wammen og social- og indenrigsminister Astrid Krag på et doorstep-møde i Finansministeriet noterede sig, at Venstre nu havde "stemplet ind" i forhandlingerne.

Det skete, efter at Venstre havde opstillet en række krav for at deltage i forhandlingerne.

- Det ville være godt, hvis Venstre vil være med til tage ansvar, men der er ingen partier, der på forhånd har nogen vetoret i forhold til at være en del af en aftale om udligning, lød det fra Nicolai Wammen.

Men efter afsløringen i Jyllands-Posten kunne Venstres politiske ordfører Sophie Løhde tidligere i dag konstatere, at at tilliden mellem Venstre og Socialdemokratiet nu var på "nulpunktet".

Politisk ordfører Sophie Løhde og Venstre har sat partiets deltagelse på pause, indtil regeringen redegør for, hvordan den vil genoprette tilliden ved forhandlingsbordet. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

- Vi har meddelt regeringen, at den nu bør tænke sig grundigt om og finde ud, hvordan den vil forsøge at genopbygge noget af den tillid, der har lidt et alvorligt knæk, efter det er blevet afsløret, at de har ført et fordækt dobbeltspil, som ovenikøbet er orkestreret mellem Statsministeriet, Finansministeriet, Social- og Indenrigsministeriet og den socialdemokratiske partitjeneste.