- Regeringen vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at sikre, at sundhedskrisen ikke udvikler sig til en større økonomisk krise end højst nødvendigt, siger Nicolai Wammen.
Sådan lyder det fra finansministeren på et fælles pressemøde med erhvervsminister Simon Kollerup og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i Finansministeriet om den økonomiske situation.
- Vi er parate til at gå så langt, som det er nødvendigt, siger finansministeren.
Helt konkret er regeringen klar med fire nye initiativer, der skal holde hånden under danske virksomheder i coronakrisen.
De fire tiltag er:
- 1
Banker og pengeinstitutter skal kunne låne penge ud. Derfor frigives den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer. Det er en ekstra pengereserve, som bankerne har været pålagt at skulle bygge op siden finanskrisen i 2007. På den måde får bankerne og institutterne med deres nuværende pengebeholdning mere spillerum til at modstå tab uden at skulle indskrænke deres udlån til trængende virksomheder.
- 2
To nye garantiordninger: Den ene er målrettet store virksomheder og kommer til at fungere på markedsvilkår. Den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder og indebærer en lavere garantiprovision for virksomhederne. Det kan eksempelvis være til den lille rejsearrangør, der oplever, at der bestilles færre rejser, eller en restaurant, der oplever færre gæster, lyder det fra beskæftigelsesministeren. Der afsættes en milliard kroner til garantierne fra staten til garantiordningerne.
- 3
Hvis en medarbejder bliver syg eller sat i karantæne på grund af coronavirus, så skal virksomheden kunne få økonomisk refusion fra dag ét. Der lægges altså op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes.
- 4
Ordningen med arbejdsfordeling bliver mere fleksibel. Det betyder, at en virksomhed kan lade medarbejdere i en midlertidig periode gå ned i tid og få supplerende dagpenge. Beskæftigelsesministeren har valgt at gøre ordningen mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen, og man kan undgå, at medarbejdere bliver fyret.
Kilde: Finansministeriet.
De fire nye tiltag kommer, efter regeringen tirsdag kom med sin første økonomiske hjælpepakke med tre tiltag. Det var blandt andet en kompensationsordning til arrangører af eksempelvis koncerter, der er blevet aflyst på baggrund af regeringens opfordring om ikke at mødes i større forsamlinger.
Nicolai Wammen, er det her nu nok til at undgå en ny finanskrise i Danmark?
- Det her er et vigtigt bidrag til, at vi kan holde hånden under danskernes arbejdspladser, så færre mennesker kommer til at miste deres arbejde. Vi siger også samtidig, at der vil komme flere initiativer fra regeringens side - vi har en meget tæt dialog med erhvervslivet og lønmodtagerorganisationerne for at se, hvad de næste skridt skal være.
Hvor meget mere har du at skyde med som finansminister, når vi om lidt vil se virksomheder dreje nøglen om?
- Vi følger situationen fra dag til dag, så det er for tidligt at sige. Men det, jeg kan sige, er, at regeringen vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at passe godt på danske lønmodtageres job og vores virksomheder for at få Danmark mindst muligt hårdt ramt igennem krisen. Det bruger vi dag og nat på i øjeblikket.
Hvor skal pengene komme fra, og hvor mange flere hjælpepakker har du råd til at sætte i verden?
- Vi har i de seneste par år har haft økonomisk overskud og en bomstærk dansk økonomi, hvilket gør, at vi nu har råd til at sætte de her hjælpepakker i værk, og vi vil gøre, hvad der skal til. Vi ved ikke, hvor meget mere vi skal lægge på bordet, men vi er parat til at gå dertil, hvor det er nødvendigt.
Opdateret 17.12 med interview med finansminister Nicolai Wammen.