Finansministeren tror på bred udligningsreform 'om få uger'

Finansministeren og social- og indenrigsministeren er klar til at forhandle med "åbent sind" med Venstre.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) håber snart at kunne være klar med et bredt forlig om udligning. "Lidt ind i marts", lyder håbet.

Der er sat kaffe over i Finansministeriet.

Kort sagt; Socialdemokratiet er nu klar til forhandlingerne om en udligningsreform, og de forventer et bredt forlig allerede om få uger.

Og på trods af de seneste ugers ret heftige kritik af manglende gennemsigtighed i udregningerne og krav fra blandt andre Venstre, så mener finansminister Nicolai Wammen (S), at det vil kunne lade sig gøre for partierne at nå til enighed snart.

- Man skal være varsom med at give en bestemt dato. Men vi gør det med en intensiv møderække foran os, og vi er i februar nu, og den bruger vi effektivt, og så kommer vi en lille smule ind i marts, men så skal vi også til at være der, siger han.

- Vi håber, vi inden for en overskuelig tidsramme kan lande en aftale, gerne en bred aftale, om en udligningsreform. Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.

Forventer svære forhandlinger

Statusudmeldingen kommer på baggrund af Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (V), der i morges præsenterede tre krav fra partiet til en ny udligningsreform.

De tre krav fra Venstre er:

  1. 1

    Der skal skæres i det særlige tilskud til kommuner med mange udlændinge, som især er socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn.

  2. 2

    Udligningssystemet skal tilføres 1,5 milliarder kroner mod den foreslåede halve milliard kroner for at undgå eventuelle skattestigninger.

  3. 3

    Sidste krav handler om kommunernes særtilskud, som regeringen har lagt op til først at forhandle om senere.

Og de krav vil finansministeren lytte til med et "åbent sind", siger han.

- Vi har lagt et forslag frem, vi synes er retfærdigt og fornuftigt. Vi er en mindretalsregering, så vi skal have nogle andre med. Nu er deres ønsker kommet, så vi har spillepladen foran os og lytter til alle synspunkter.

Nicolai Wammen understreger dog, at man er nødt til at tage integrationsproblematikkerne meget alvorligt i forhold til kommunerne med mange udlændinge, og at det ikke bliver nemme forhandlinger.

Samtidig er ministeren under et vist tidspres, hvis lovgivningen skal være på plads inden sommerferien som lovet.

- Vi har lagt en god udligningsreform frem. Venstre har stemplet ind. Det er svære forhandlinger. Der er ønsker fra partierne og 98 kommuner, der alle håber at blive vinder. Og det kan alle 98 ikke blive, siger Nicolai Wammen.