Finansministeriet sender 300 millioner skattekroner i konsulentlommer

På fem år har Finansministeriet brugt mere end 300 millioner kroner på konsulentfirmaer. Det har ført til reelle besparelser. Men ingen ved hvor mange.

Konsulentfirmaet McKinsey & Company har taget den største bid af de 306 millioner kroner, som Finansministeriet har brugt på konsulentfirmaer de sidste fem år. (© Colourbox)

De seneste fem år har private konsulentvirksomheder som McKinsey og Deloitte fået opgaver for 306 millioner kroner fra Finansministeriet. Det viser dokumenter fra Finansministeriet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Siden 2010 har de anvist besparelser for omkring fem milliarder kroner, så på papiret ligner det en god forretning.

Men der er bare ingen, der ved, hvor mange af de foreslåede besparelser, der er ført ud i livet.

Penge er gået til analyser af statslige institutioner med henblik på at slanke udgifterne i for eksempel Forsvaret, Banedanmark og udgifterne til it-systemer i staten.

En budgetanalyse af Banedanmark har eksempelvis kostet 14 millioner kroner, mens analyser af Skatteministeriet har kostet 16,3 millioner kroner.

Professor: En god forretning

Hvert år bruger staten milliarder af kroner på private konsulenter. Ifølge tal fra Rigsrevisionen brugte staten 3,8 milliarder på konsulenter i 2012.

Alligevel mener professor i politik og ledelse ved CBS Flemming Poulfeldt, at tallene sætter konsulentfirmaerne i et godt lys.

- Det viser, at hvis man gør særlige indsatser, som man har gjort med konsulenterne, kan man finde konkrete besparelser eller effektiviseringer, som svarer til fem milliarder. Og så er det en god investering, siger han til DR Nyheder.

Konsulentfirmaet McKinsey & Co. er Finansministeriets mest brugte med 89 millioner kroner, mens firmaet Deloitte ikke er langt efter.

Fokus bliver for økonomisk

Konsulentfirmaerne fokuserer imidlertid for meget på kroner og øre, når de kommer med deres anbefalinger. Sådan lyder kritikken fra Rita Bundgaard, formand for HK/Stat.

- De er meget dygtige til at regne noget ud på et regneark og vise et økonomisk potentiale. Men vi er bekymrede for, at der mangler en reel politisk behandling, der også tager hensyn til den borgervelfærd, som staten skal levere, siger hun.

Finansminister Bjarne Corydon(S) understreger i en mail til DR Nyheder, at konsulenterne kun bliver hyret, når der er brug for kompetencer, som hverken Finansministeriet eller de andre ministerier ligger inde med.

OPDATERING:

Af en tidligere version af artiklen stod det som om, at den danske stat har brugt 306 millioner på at hyre konsulenter siden 2009. Det er ikke korrekt. De 306 millioner kroner afspejler kun udgifterne, som Finansministeriet har haft de seneste fem år. Samlet set bruger staten flere milliarder kroner hvert år på at lønne konsulentfirmaer.

Facebook
Twitter