Finn var blind efter peberspray-angreb: Alle tre støttepartier presser på for forbud

Før valget ville Socialdemokratiet forbyde peberspray, men nu tøver justitsministeren.

Siden peberspray blev lovlig til at forsvare sig i sit eget hjem, har der været 113 hjemmerøverier. Ingen af ofrene har forsvaret sig med peberspray.

Det er en tirsdag eftermiddag i januar. Finn Mogensen har lige tømt disken i sin guldsmed i Nærum nord for København og er ved at tage skilte ind fra gaden for at lukke ned for dagen, da han bliver afbrudt af en mand iført en elefanthue.

- Min første tanke er: "Så koldt er det sgu da ikke?"

Derfra går det hurtigt. Manden i elefanthue sprøjter peberspray i øjnene på Finn Mogensen, mens en anden maskeret mand løber ind i guldsmeden og peger med en pistol mod Finn Mogensens kone.

Finn Mogensen, guldsmed i Nærum.

- Det er først, da de her satans – ja, undskyld – røvere er flygtet, at jeg reagerer. Og så kan jeg ikke se noget. Jeg kan slet ikke se spor. Og jeg ved jo ikke, om det er forbigående eller konstant. Så jeg tror jo faktisk, at jeg er blevet blind, siger Finn Mogensen, der først fik synet tilbage efter et par timer.

- Det føles som den stærkeste chili – og så bare gange fem. Det brænder virkelig i huden. Det svier ikke, det brænder. Som at få en flammekaster i hovedet.

Alle tre støttepartier vil forbyde peberspray helt igen

Siden den 1. januar har det været lovligt at købe en peberspray til at forsvare sig i sit eget hjem. Den delvise lovliggørelse, som blev vedtaget af den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti, skulle netop give tryghed i hjemmet.

Men i ingen af de 113 hjemmerøverier, der siden har fundet sted, har ofrene forsvaret sig med en peberspray. Det viser en aktindsigt hos hver af landets 12 politikredse, der har gennemgået hver enkelt sag for DR Nyheder.

Derimod har der været cirka 1.500 sager om ulovlig brug, besiddelse eller indførelse af peberspray.

Politiet fører ikke statistik med peberspray, så tallene er behæftet med en vis usikkerhed. Men Politiforbundet bekræfter, at betjente landet over har mødt flere pebersprays i år end tidligere.

Den tendens bekræftes af tal fra fire af politikredsene, der har givet aktindsigt i antallet af sager om ulovlig peberspray sidste år. Tre af politikredsene har indtil videre oplevet en fordobling, og den sidste kreds en tredobling af sager i forhold til sidste år.

Det kommer ikke bag på regeringens tre støttepartier. Både Enhedslisten, SF og De Radikale stemte imod loven og opfordrer nu justitsminister Nick Hækkerup (S) til at annullere den hurtigst muligt.

- Det er dybt, dybt bekymrende, at flere er i besiddelse af en peberspray, og at den bliver brugt som et angrebsvåben. Det var vi rigtig mange, der advarede mod, siger De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

- Det viser, at det er noget, der er opfundet på et skrivebord hos højrefløjen, istemmer SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Men de kriminelle kan vel til alle tider få fat i en peberspray, hvis de vil have det?

- Der er ingen tvivl om, at de kriminelle godt ved, hvordan de skal skaffe det. Men der er heller ingen tvivl om, at jo flere pebersprays, der er i omløb, jo større er risikoen for, at de bliver brugt til kriminalitet, siger Karina Lorentzen.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, er ked af, at hun "fik ret" i, at loven "ville hjælpe de kriminelle".

Men kan der ikke være rigtig mange danskere derude, der har købt en peberspray og derfor nu føler sig mere trygge i deres hjem?

- Det er selvfølgelig rigtig vigtigt, at man føler sig tryg i sit eget hjem. Og hvis der sidder nogen derude og er bange for at blive røvet derhjemme, så må de jo nærmest blive mere bange, efter pebersprayen er blevet lovliggjort. For tallene viser jo, at det er de kriminelle, der bruger den, siger Rosa Lund.

Minister vil evaluere loven, før han tager stilling

Socialdemokratiet stemte også imod den delvise lovliggørelse af peberspray og advarede mod konsekvenserne. Partiets daværende retsordfører, Trine Bramsen, var ikke i tvivl om, at lovliggørelsen var en dårlig ide:

- Man bør lytte meget nøje til politiet og samtlige andre fagpersoner, der advarer kraftigt imod det her forslag. For begynder befolkningen at have peberspray derhjemme, er der altså en stor risiko for, at de kriminelle også opruster og begynder at have hårdere våben med, advarede hun sidste år.

Før valget ville Socialdemokratiet forbyde peberspray, men nu tøver justitsminister Nick Hækkerup (S). (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

I mellemtiden har Socialdemokratiet som bekendt fået regeringsmagten, men manden for bordenden, justitsminister Nick Hækkerup, kan endnu ikke sige, om han vil annullere loven.

- Jeg har bedt om, at vi evaluerer loven, når den har været i værk i et år – det vil sige til nytår – og derefter tager stilling til, om den skal opretholdes eller ændres, siger Nick Hækkerup.

Er du ikke længere enig med Trine Bramsen?

- Jeg er enig med Trine – hendes argumentation er sammenhængende og korrekt. Jeg siger bare, at nu er loven trådt i kraft, så nu får den lov til at virke i et år, så evaluerer vi den, og så ser vi på, hvad der skal til.

- Det er meget bedre at basere vores politik på det – frem for mine fornemmelser, selvom jeg har stærke fornemmelser.

De nye tal, DR Nyheder kan fremlægge, "gør indtryk" på justitsministeren:

- Det er en indikation af, at loven måske ikke virker, som det var tænkt. Og det er lidt en bekræftelse af, at det er rigtig godt, hvis vi lader politiet og forsvaret om at have våben – og ikke bevæbner vores befolkning. For det skaber grundlæggende ikke tryghed.

- Det er interessant, at loven i virkeligheden har ført med sig, at der er skabt mere utryghed, fordi flere bruger pebersprayen ulovlig, og det, der var meningen – nemlig at det skulle skabe tryghed i hjemmet – ikke har virket.

Viser det, at loven har ramt ved siden af?

- På det umiddelbare. Men der kan jo være nogen, der har købt pebersprayen, og som føler sig trygge ved at have den liggende derhjemme, og som heldigvis ikke har været udsat for et hjemmerøveri.

Justitsministeren forventer at have evalueringen klar til april næste år.

Støttepartier til minister: Vi behøver ikke en evaluering

Evalueringer kan være gode, men der ikke brug for en evaluering af peberspray, mener alle tre støttepartier.

- Jeg synes faktisk, det lidt er noget pjat. Hvis Socialdemokratiet var imod det inden valget, burde de også være imod det nu, siger Enhedslistens Rosa Lund.

Men er det ikke fornuftigt nok at få en evaluering af erfaringerne, så I ikke lovgiver på holdninger og mavefornemmelser?

- Det er altid fornuftigt at evaluere, men vi ved bare fra de tal, der bliver fremlagt i dag, at det har haft den modsatte effekt. Så jeg synes ikke, det er nødvendigt at vente på en evaluering. Vi skal rulle loven tilbage, siger Rosa Lund.

SF's Karina Lorentzen er decideret "skuffet" over Socialdemokratiet, og De Radikales Kristian Hegaard er ved at miste utålmodigheden med regeringen:

- Tallene viser deres tydelige sprog, vi behøver ikke evaluere. Og hvis ministeren ikke kommer ud af busken, så vil vi stille et beslutningsforslag, så vi kommer af med den her lov, siger han.

Til støttepartiernes kritik svarer justitsministeren:

- Intet er umuligt for dem, der ikke selv skal gøre det. Jeg er stensikker på, at hvis de sad med det ansvar, jeg sidder med, så ville de også sige: I stedet for at vise meget stor handlignspotens, så lad os træffe en klog og rigtig beslutning.