Valgløfte fra S er stadig ikke på plads: Mathilde lever med store konsekvenser af fejlbehandling

Patientforeninger kritiserer nu regeringen for at løbe fra sit løfte.

Mathilde Langballe er en af de patienter, som ikke har haft en patientansvarlige læge eller sygeplejerske tilknyttet sit behandlingsforløb. Hun lever nu med komplikationer, efter at hun er blevet fejlbehandlet. (Foto: Julius Waag Poulsen © (C) DR Nyheder)

'Patientansvarlig læge eller sygeplejerske til alle indlagte patienter i 2020'.

Sådan lyder løftet fra Socialdemokratiet i et sundhedsudspil fra 2018 - et udspil som partiet gik til valg på.

Men her cirka tre år efter, Socialdemokratiet overtog regeringsmagten, er det ikke alle patienter, der har en fast læge tilknyttet i forbindelse med et længerevarende sygdomsforløb.

Og det vækker hård kritik fra flere patientforeninger.

- Det løfte er langt fra blevet indfriet.

- Det er vores oplevelse, at det er langt under halvdelen af patienterne, der har en patientansvarlig læge eller oplever at de har det, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

En patientansvarlig læge har til opgave at følge indlagte patienter gennem deres sygdomsforløb og stå for kontakten til patienten for at undgå, at patienten ikke oplever at blive kastet rundt mellem forskellige læger.

- Det løfte, som regeringen gav, var jo et udtryk for, at der faktisk er brug for at gøre noget andet, end det man har gjort hidtil, siger direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind.

Hun konstaterer også, at Socialdemokratiet ikke har holdt sit løfte om, at alle indlagte patienter skulle have en patientansvarlig læge.

- Jeg synes på mange måder, at det er katastrofalt, siger hun.

'Jeg lever med konsekvenserne'

Mathilde Langballe fik for fem år siden konstateret gigt i rygsøjlen. Som behandling for sin sygdom fik hun ordineret en bestemt gigtmedicin.

Men den medicin, hun fik, endte med at gøre mere skade end gavn.

- Jeg ender med at få betændelse i min tarm, som desværre har givet mig endnu en sygdom oveni hatten. Så jeg lever med nogle ret store konsekvenser af den fejlbehandling, som jeg blev udsat for dengang, fortæller Mathilde Langballe.

Hendes fejlbehandling skete i 2018, altså før S-løftet skulle være indført.

Hør Mathilde Langballe fortælle om, hvordan hun tror, hun kunne havde undgået at blive fejlbehandlet, i videoen nedenfor.

Medicinen gjorde altså Mathilde Langballe langt mere syg, da hun samtidigt med sin gigtsygdom også lider af mave-tarm problemer.

Og lige netop den medicin, som Mathilde Langballe fik ordineret af lægerne, må ikke indtages, hvis man også har en mave-tarmsygdom.

- Bare det der med, at det kunne være undgået, hvis der var nogen, der kendte til min situation... Det gør ondt den dag i dag, siger hun.

Det kunne nemlig have været undgået, hvis der havde været en patientansvarlig læge, der havde læst i hendes sygejournal, at hun også led af mave-tarm problemer, mener Mathilde Langballe.

- Hvis jeg havde haft tilknyttet en fast læge eller sygeplejerske, som kendte mig, så er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg ville have undgået rigtig mange ting. Jeg ville have været nogle fejlmedicineringer foruden, siger hun.

Stor kritik fra patientforeninger

Mathilde Langballes oplevelser er ikke unikke, fortæller direktøren i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.

- For rigtig mange kroniske patienter og gigtpatienter må man bare sige, at de ikke har en patientansvarlig læge. De oplever, at når forskellige sygehusafdelinger ikke taler sammen, så er der ingen, der koordinerer indsatsen. Og så er de fuldstændig tabt, siger hun.

Samme billede gør sig gældende for ældre patienter, lyder det fra Ældresagen.

- Det er for dårligt, at regeringen ikke har sikret, at der kommer en læge, som har et overblik, og som har ansvaret for at være en slags rejsefører for den ældre patient, der skal igennem den jungle, som sundhedsvæsenet ofte kan være, siger Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældresagen.

Både Gigtforeningen og Ældresagen tøver ikke med at kalde regeringens manglende handling for et løftebrud.

Organisationen Danske Patienter er også meget kritisk over for regeringens manglende indsats på området.

- Vi synes, det er meget skuffende, at man ikke er kommet videre med ordningen, for det er enormt vigtigt for patienter at få en patientansvarlig læge, der kan binde forløbet sammen og sikre patientsikkerhed og tryghed.

- Der er ingen tvivl om, at når der er mange patienter, der ikke har en patientansvarlig læge, så er der også flere patienter, som vil opleve fejl og fejlbehandling, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

Han opfordrer regeringen til, sammen med regionerne, at sætte en dato for, hvornår løftet skal være fuldt gennemført.

- Det skal implementeres hurtigst muligt, siger Morten Freil.

Sundhedsminister erkender løftebrud

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indrømmer, at S-regeringen ikke har levet op til sit løfte om, at alle patienter skulle have en patientansvarlig læge eller sygeplejerske i 2020.

Er det løfte blevet indfriet?

- Nej, det er det ikke endnu. Men det er stadigvæk vores mål, og det er også en del af vores sundhedsreform, som vi forhandler netop nu, siger han til DR Nyheder.

Han understreger dog, at der er en god forklaring på, hvorfor regeringen ikke har kunne indfri deres løfte til tiden: corona.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) håber, at de kan indfri deres løfte om, at alle indlagte patienter skal have en patientansvarlig læge eller sygeplejerske, i de igangværende forhandlinger om en ny sundhedsreform. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at sundhedsreformen har måtte vente på, at vi kom et bedre sted hen i forhold til den pandemi, som sundhedsvæsenet skulle håndtere. Så da vi skrev oplægget, vidste vi jo ikke, at der ville komme en pandemi foran os, så det har forsinket implementeringen af nogle af de her elementer, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren afviser dog at sætte en ny dato på, hvornår regeringen regner med at opfylde løftet om, at alle indlagte patienter skal have en patientansvarlig læge.

I regeringens udspil til en sundhedsreform, der blev præsenteret for nylig, er det tidligere socialdemokratiske løfte om netop 'en patientansvarlig læge eller sygeplejeske til alle indlagte patienter' ikke med.

I stedet står der blot: 'Den patientansvarlige læge skal bidrage til tryghed, sammenhæng og genkendelighed. Regeringen vil igangsætte et arbejde for at styrke og fremme ordningen.'