Danmark har med finansminister Nicolai Wammens (S) egne ord en udfordring, som 'ikke kan løses med penge'.
Der er brug for mere arbejdskraft, og problemet bliver kun større i de kommende år.
- Vi mangler folk ude i vores velfærdssamfund og ude i vores virksomheder.
Sådan sagde finansministeren i går aftes, da der var 'Demokratiets Aften med partilederdebat på DR1 i anledningen af grundlovsdag i dag.
Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, greb bolden og kunne slet ikke forstå, hvorfor hans politiske kollegaer ikke nævnte, hvad der ifølge ham ligger lige til højrebenet.
- Når vi nu har talt så meget om arbejdsudbud, så er det påfaldende, at ingen nævner den lavest hængende frugt; nemlig vores seniorer. Hvis nu vi holdt op med at diskriminere seniorerne, så havde vi 66.000 flere i beskæftigelse, lød det fra Messerschmidt.
Den tanke var flere af de andre partiledere enige i.
- Vi vil gerne være med til at lave reformer for seniorer, det er helt oplagt, lød det fra Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.
Flere ældre møder fordomme på jobbet
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som omfatter 30.000 danskere i alderen 50 år og opefter, viser, at 45 procent af de ledige over 50 år oplevede at blive diskrimineret på arbejdsmarkedet i 2022.
Ifølge undersøgelsen skyldes diskriminationen blandt andet fordomme om ældre medarbejdere.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, talte under debatten om vigtigheden i at lave et bedre arbejdsmiljø og få bragt sygefraværet ned i den offentlige sektor.
Også hun er villig til at gøre det bedre for seniorerne at blive længere.
- Lad os lave nogle attraktive vilkår for dem. Dem får vi brug for, sagde hun.
Morten Messerschmidt foreslog konkret, at seniorer kunne få mere gunstige løn- og arbejdsforhold i et forsøg på at fastholde dem.
- Måske ved at få en fire dages arbejdsuge. Måske ved at give dem 1000 kroner mere om ugen, sagde han.
- Lad os gøre op med en kultur på arbejdsmarkedet, hvor bare man er fyldt 56, tænker man på, at nu skal du også snart pensioneres. I stedet for at planlægge folks tilbagetrædelsesreception, holder man en obligatorisk samtale om, hvad vi kan gøre for, at sygeplejersken, lægen, portøren eller pædagogen kan blive længere, sagde Messerschmidt.
I et interview efter debatten sagde Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, at en afskaffelse af ’Arnepensionen og en udfasning af efterlønnen virkelig vil batte mere, end de andre forslag, der er foreslået i dag'.
- Men det er typisk ikke den type forslag, der populære, sagde han.
Stop for den ene tilbagetrækningsordning efter den anden
Både Venstre, Moderaterne og Konservative lagde under debatten vægt på, at problemet med den manglende arbejdskraft ikke bliver løst ved alene at fastholde 60+'erne.
- Jeg er én til én enig med Morten, og når vi så har gjort det, skal vi gøre mange andre ting, for det er ikke et spørgsmål om enten udenlandsk arbejdskraft, eller at vi seniorer skal blive længere. Det er det hele på en og samme tid, sagde Lars Løkke.
Morten Messerschmidt nævnte også, at Norge er langt bedre til at fastholde seniorerne, og det bakkede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen op om. Dog har regeringen gjort det mere attraktivt at arbejde, selvom man er blevet pensionist, sagde ministeren.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle af vores nordiske nabolande er bedre til at fastholde vores seniorer, men det er ikke enten eller. Vi kan helt sikkert gøre mere for at gøre det attraktivt. Men vi har faktisk gjort det mere attraktivt for folkepensionister at blive længere, ved at modregningen er blevet mindre, sagde Troels Lund Poulsen.
Venstre ønsker yderligere at gøre det mere attraktivt at gå fra deltid til fuld tid for seniorer ansat i sundhedsvæsenet og vil også gerne give folk mere i løn, fastslog Troels Lund Poulsen efter debatten.
K-formand Søren Pape Poulsen gjorde klart, at han ikke går ind for 'den ene tilbagetrækningsløsning efter den anden'. Det er også en måde at få flere til at blive på arbejdsmarkedet, mente han.
- Der er i hvert fald fem ordninger, om hvordan man kan komme væk fra arbejdsmarkedet. Vi kan ikke blive ved med den ene ordning efter den anden for at gå før pensionsalderen. Det går bare ikke, lød det fra Pape.
Han slog i øvrigt et slag for, at det blive nemmere for folk fra udlandet at arbejde i Danmark.
- De skal ikke have en lang bureaukratisk ventetid, sagde han.
På finansloven for i år har regeringen og aftaleparterne afsat penge til et videnscenter for seniorer på arbejdsmarkedet, som skal undersøge problemets omfang.
Derudover har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) indkaldt til en trepartsdrøftelse med arbejdsmarkedets parter om seniorarbejdsmarkedet.
Her kan du høre alle grundlovstalerne
I dag fortsætter grundlovsfesten og den politiske debat.
DR dækker fra klokken 09.30 til 14.30 partiledernes taler rundt om i landet både på DR1, DRTV og her på dr.dk i vores liveblog.
Her får du listen over, hvor de forskellige partiledere holder grundlovstaler landet over.
Statsminister Mette Frederiksen deltager ikke i grundlovsfestlighederne, fordi hun er i USA, hvor hun skal mødes med USA's præsident, Joe Biden.
Her taler partilederne Grundlovsdag
- •
- 09.50 taler SF's formand, Pia Olsen Dyhr fra Metalskolen Jørlunde.
- •
- 10.05 taler Vestres fungerende formand, Troels Lund Poulsen fra Venstres landsorganisation i Søllerød.
- •
- 10.10 taler Radikales leder, Martin Lidegaard fra Rønde Højskole.
- •
- 10.10 taler Konservatives leder Søren Pape Poulsen fra Metalskolen Jørlunde.
- •
- 11.30 taler Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh fra Skanderborg.
- •
- 12.05 taler Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen fra Storms Pakhus i Odense.
- •
- 12.30 taler Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg fra Karup.
- •
- 12.30 taler Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt fra Ubby.
- •
- 13.00 taler Alternativet leder Franciska Rosenkilde fra Ollerup Efterskole.
- •
- 13.15 taler Nye Borgerliges formand Pernille Vermund fra Charlottenlund Slot.
- •
- 13.30 taler Socialdemokraternes Mattias Tesfaye fra Brøndby.
- •
- 14.00 taler Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen fra Testrup Højskole.