Fiskeriminister får stor næse for ikke at lytte til Folketinget i muslingestrid

Flertal udtaler en meget skarp kritik af Eva Kjer Hansen.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) har i dag fået en stor næse af et flertal i Folketinget. Det er et gult kort, påpeger DF. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

En strid om muslinge- og østersfiskeri har i dag udløst en såkaldt stor næse til fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V).

Et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF kritiserer i skarpe vendinger ministeren for at have trukket deres fælles aftale om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeri i langdrag hele efteråret - og for at have ignoreret gentagne opfordringer om en hurtigere implementering af reglerne.

- Det er det, man kalder en stor næse, siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, og tilføjer:

- Det er meget alvorligt, når man beskylder et flertal i Folketinget for ikke at tale sandt. Så det er et gult kort til ministeren. Det næste gule kort, man får, der ryger man jo ud af banen.

Stridens kerne er en politisk aftale fra juni sidste år, hvor alle Folketingets partier blev enige om at skærpe reglerne for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden. Formålet var at støtte de små fiskere i konkurrencen med storfiskerne.

Aftalen betyder blandt andet, at fiskere, der ejer mere end tre licenser for blåmuslinger og/eller østers, skal afhænde licenserne inden udgangen af 2026.

Aftalen blev indgået 19. juni, men reglerne trådte først i kraft 11. december. I mellemtiden købte en storfisker nye licenser til at fiske blåmuslinger og østers, som vedkommende ikke kunne have købt, hvis de skærpede regler var trådt i kraft hurtigere, har Berlingske afsløret.

Det skærper kritikken af ministeren, at storfiskere har kunnet udnytte ventetiden, betoner Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup:

- Ministeren har trukket sagen unødigt i langdrag, og det har skabt plads til, at storfiskere og kvotekonger har kunnet hamstre af Limfjordens fiskeriressourcer. Og samtidig påstår hun, at et flertal i Folketinget ikke taler sandt i den her sag. Begge dele gør sagen ekstremt alvorlig, siger han.

Eva Kjer fastholder: Jeg har arbejdet loyalt

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF), hævder, at han allerede umiddelbart efter sommerferien pressede på hos ministeren for at få reglerne til at træde i kraft hurtigst muligt. Han bakkes op af flere af de øvrige fiskeriordførere.

Men Eva Kjer Hansen har fastholdt en anden version af forløbet, nemlig at DF-ordføreren først i november udtrykte ønsket om, at lovændringerne skulle træde hurtigere i kraft.

Hun tager i dag næsen til efterretning, fortæller hun. Men hun mener fortsat ikke, at hun har trukket sagen i langdrag eller overhørt et ønske fra et flertal i Folketinget.

- Jeg har meget loyalt gennemført det, vi har aftalt, siger Eva Kjer Hansen efter mødet i Miljø- og Fødevareudvalget og tilføjer:

- Det er helt klart, at hvis ordførerne havde ønsket en ændret tidsplan, så havde jeg naturligvis rettet ind efter det.

Dermed "anklager ministeren en hel række ordførere for ikke at tale sandt", mener Ib Poulsen. Og det er "meget alvorligt", betoner han.

Hvis sagen er så alvorligt, hvorfor holder I så hånden under ministeren?

- Det er det, vi har kunnet blive enige om uden om regeringen, og det er jeg tilfreds med, for nu kan vi så komme videre og forhåbentlig få nogle gode aftaler i hus de næste måneder, siger Ib Poulsen.

FacebookTwitter