Fjernede bryster vækker politisk opsigt

I juli fik en 15-årig fjernet brysterne på et privathospital. Nu går Sundhedsstyrelsen og politikerne ind i sagen.

15-årig fik fjernet brysterne på privatklinik. Nu vil politikerne have undersøgt, om det skal forbydes. (Foto: Colourbox)

Den 15-årige Caspian er født som pige, men har altid følt sig som en dreng og fik derfor fjernet brysterne og tildelt kønshormoner.

Sexologisk Klinik på Rigshospitalet kunne ikke hjælpe, fordi personen var for ung, men det kunne Privathospitalet H.C. Andersen-klinikken i Odense.

Forbyde af fjerne bryster

Og det skiller vandene på Christiansborg. Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, er fortørnet over, at nogen har foretaget sådan et indgreb på en 15-årig.

- Som 15-årig er man slet ikke fuldt udvokset. Man er slet ikke klar til det, siger hun.

Hun mener, man bør forbyde, at unge under 18 år kan få fjernet brysterne, fordi de er transkønnet.

- Jeg mener ikke, det skal være muligt at foretage de indgreb, hverken på offentlige eller på private hospitaler, siger Liselott Blixt.

Undersøge lovgivning

Og derfor vil hun nu se, om man kan forbyde privathospitaler at foretage lignende indgreb i fremtiden.

- Der er en grund til, at vi har sat de restriktioner i det offentlige. Jeg vil tage det op i sundhedsudvalget og se, hvad vi kan gøre for at forbyde det.

Kosmetisk eller ej

For som lovgivningen er lige nu, er overlæge og chef for tilsyn og patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, ikke sikker på, at der er foregået noget ulovligt. Men det vil hun nu have undersøgt, og derfor går hun ind i sagen.

- Vi vil meget gerne høre, på hvilket grundlag operationen er foretaget. Det er en alvorlig ting at gøre det på en, der er 15 år for spørgsmålet er, hvor meget man er helt sikker på, det er det rigtige.

Ifølge Anne Mette Dons må man ikke lave kosmetiske operationer på personer under 18 år i Danmark, og nu vil hun så have undersøgt om denne operation kun er en kosmetisk operation.

Sundhedsminister ind i sagen

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, mener også, at sagen skal undersøges. Hun vil vide, om den læge, der har foretaget operationen og tildelt en 15-årig kønshormoner, har handlet forsvarligt.

- Jeg stiller spørgsmålstegn ved, om det, der er foregået, er lovligt, men det synes jeg, vi skal drøfte nærmere med sundhedsministeren.

Det offentlige skal hjælpe 15-årige

Men i modsætnign til Liselott Blixt, så mener Socialdemokraterne ikke, det er alderen, der er afgørende for, hvornår man kan få fjernet brysterne.

- Jeg har mødt transkønnet som var meget afklaret som 15-årig.

Og derfor mener hun, at Sexologisk Klinik på Rigshospitalet skal tilbyde unge under 18 år at få hjælp.

- Det kan ikke passe at rigide aldersgrænser som for eksempel 18 år skal afgøre, om et ungt menneske føler, at de bliver imødekommet og vejledt. Derfor bliver vi også nødt til at kigge på praksis på sexologisk klinik.

Facebook
Twitter