Flere end halvdelen af Alternativets valgte byrødder har forladt posten

Alternativet vælger i dag ny politisk leder. Siden 2017 har 11 ud af 20 byrødder forladt partiet, der er ramt af medlemsflugt.

Medlemmerne var mange og drømmene store, da Alternativet indtog Christiansborg i 2015 og kommunerne i 2017. Siden er udviklingen vendt og partiet er i dag decimeret. Både i Folketinget og lokalt. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

De havde svært ved at få armene ned, da resultaterne tikkede ind på tv-skærmen. Én borgmesterpost på Fanø, en fagborgmesterpost i København. 20 nye byrødder og tre mandater i regionerne.

Kommunalvalget 2017 blev en succeshistorie for Alternativet. Siden er det imidlertid gået den anden vej med medlemsflugt, udskiftninger på lederposten og partihop. Derfor venter der en ualmindelig svær opgave for den nye politiske leder, som partiet i dag vælger.

Ud af de 20 alternativister, der blev valgt til de kommunale byråd i 2017, er 11 enten stoppet på posten eller har skiftet parti, viser en kortlægning, DR Nyheder har lavet.

Ni mandater er gået fra partiet til andre partier ude i kommunerne, mens to yderligere medlemmer er stoppet. Her har liste Å, som Alternativet har som partibogstav, dog stadig mandatet. På den måde afspejler også det kommunale bagland situationen på Christiansborg. Her fik partiet ved valget i 2019 fem mandater - kun Torsten Gejl repræsenterer i dag partiet i Folketinget.

Tallene taler i det hele taget sit eget tydelige sprog. Ved kommunalvalget i 2017 havde partiet over 10.000 medlemmer. Den seneste opgørelse fra september viser, at der nu er 3.000 tilbage.

Det er i det lys, Alternativet i dag vælger sin nye politiske leder.

Fire kandidater

Når det er nødvendigt med et nyvalg, skyldes det, at Josephine Fock midt i november overraskende kastede håndklædet i ringen og øjeblikkeligt stoppede som politisk leder. Det gjorde hun med begrundelsen, at det "ikke var lykkedes at samle partiet."

Fock nåede kun at have posten i lidt mindre end et år. Hun blev valgt den 1. februar sidste år, efter at Uffe Elbæk trådte tilbage.

Alternativisterne har fire kandidater at stemme på. Ingen af dem er dog kendt fra landspolitik eller i den brede offentlighed.

Franciska Rosenkilde, der er kultur- og fritidsborgmester i København, er det mest prominente navn på valgkortet. Hun blev valgt til Borgerrepræsentationen i 2017 og overtog borgmesterposten, da Niko Grünfeld trak sig i 2018.

Borgmester for kultur og fritid i København Franciska Rosenkilde stiller op til at blive politisk leder i Alternativet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Instruktøren Troels Christian Jakobsen er også at finde på stemmesedlen. Han sidder i dag også i Borgerrepræsentationen i København, efter at Badar Shah skiftede til Enhedslisten og nedlagde sit mandat.

Troels Christian Jakobsen er medlem af Borgerrepræsentation i København. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Den tredje mulighed er juristen Jan Kristoffersen, der tidligere har været partiets kandidat til Europa-Parlamentet.

Jan Kristoffersen fotograferet på Nørrebro til et portræt af nabolaget. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Endelig er der Thor Clasen Jonasen, der har været byrådskandidat for partiet i Aarhus.

Thor Clasen Jonasen er også kandidat til posten som politisk leder. (Foto: Christopher Thomsen)

Tidligere byrod: Partiet glemte at være et alternativ

En af dem, der har sagt farvel til partiet, er Niels Aalbæk Jensen. Han er i dag medlem af Sorø Byråd for en lokalliste, der hedder Frigængerne. Men han blev oprindelig valgt for Alternativet. I 2019 besluttede han dog at melde sig ud.

- Vi var en del, der gik stille ud ad døren, et til halvandet år før det kollapsede.

Han blev oprindelig medlem af partiet, fordi de tilbød en ny form for politik, forklarer han. 30 timers arbejdsuge er et eksempel, men generelt var han tiltrukket af, at man ikke skulle løse samfundsudfordringerne med "klassiske løsninger."

- Men der skete det - det vil være forkert at sige overrendt - men de tiltrak rigtig mange fra den traditionelle venstrefløj og adapterede holdninger fra den klassiske venstrefløj.

Alligevel mener han, at der er plads til partiet, hvis de tør "se politik på en helt anden måde" og tænke nyt. Og han sender en konkret opfordring til partiet, på dagen hvor en ny politisk leder bliver valgt.

- Tag jeres navn helt bogstaveligt. Vær Alternativet, siger han.

Partiets eneste tilbageværende folketingsmedlem er Torsten Gejl, der er ordfører for det hele i Folketinget.

Han forstår godt, at byrødderne er smuttet.

- Det er ærgerligt, men jeg synes også, det er forståeligt, i forhold til hvad vi har været igennem. Det, jeg fokuserer på, er dem, der er her, siger han.

Langt under spærregrænsen

Alternativet fik ved seneste folketingsvalg tre procent af stemmerne. Siden er vælgertilslutningen raslet ned.

I den seneste måling lavet af Epinion for DR Nyheder og Altinget i januar, står partiet til at få 0,6 procent af stemmerne. Det er langt under spærregrænsen på to procent, der er kravet for at blive repræsenteret i Folketinget.

Siden marts sidste år er partiet ikke én eneste gang målt til en tilslutning, der ligger over den grænse.

Dét er situationen for den nye politiske leder, der bliver valgt i dag. Landsmødet begynder klokken 11.30. Mellem klokken 14 og 15 ventes resultatet af valget at blive præsenteret.

Her er de folkevalgte, der har forladt Alternativet

 • Niels Aalbæk Jensen. Valgt til byrådet i Sorø. Skiftede til De Radikale i 2019.

 • Karl Magnus Bidstrup. Valg til byrådet i Svendborg. Skiftede til Socialdemokratiet i februar 2020.

 • Niko Grünfeld. Blev kultur- og fritidsborgmester I København efter valget. Er i dag medlem af Frie Grønne.

 • Claus Løwe Klostergård. Valgt til byrådet i Silkeborg. Skiftede til SF i marts sidste år.

 • Mads Holdgaard. Valgt til byrådet i Faaborg-Midtfyn. Forlod Alternativet i maj sidste år og er i dag medlem af SF.

 • Abdirashid Abdi. Valgt til byrådet i Odense. Forlod Alternativet i sommer og er i dag medlem af SF.

 • Liv Gro Jensen. Valgt til Aarhus Byråd. Hun forlod partiet i sommer.

 • Anne Thomas. Valgt til Bornholm og rådmand. Stoppede da hun fik nyt job. I 2020 overtog Rebacca Elleby hendes mandat. Hun var i mellemtiden blevet socialdemokrat.

 • Maja Krog. Valgt i København. Flyttede til Aarhus i 2018. Hendes afløser, Kåre Trabjerg Smidt, skiftede i efteråret til partiet Fremad.

 • Martin Schepelern. Valgt til Region Hovedstaden. Skiftede til De Radikale i oktober.

 • Badar Shah. Forlod partiet i januar 2021 og skiftede til Enhedslisten. Han stoppede samtidig i borgerrepræsentationen, hvilket betyder, at Troels Christian Jakobsen har overtaget hans mandat.

 • Jakob Gorm Andreasen. Valgt til Borgerrepræsentationen i København. Har valgt at stoppe. Alternativet har stadig mandatet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter