Det er slut med at bruge den populære kinesiske app TikTok for både ansatte og folketingsmedlemmer i en lang række politiske partier, efter Center for Cybersikkerhed i går frarådede alle ansatte i staten at have TikTok installeret på tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner.
Det er tidligere blevet dokumenteret, at TikToks kinesiske moderselskab, ByteDance, har adgang til TikToks brugerdata. Selskabet mistænkes for at videregive oplysninger til det kinesiske styre.
Hos Radikale Venstre har man bedt alle ansatte og folketingsmedlemmer om at stoppe brugen af appen øjeblikkeligt, og partiet har lukket sin profil på TikTok. Samtidig har flere radikale profiler som for eksempel Samira Nawa og Zenia Stampe lukket deres profiler.
- Når Center for Cybersikkerhed beder alle ansatte i staten om at lukke deres kontoer, så er det helt naturligt, at vi gør det samme. For vi sidder jo på daglig basis med sikkerhedsspørgsmål i det politiske arbejde, siger Martin Lidegaard, formand for Radikale Venstre til DR Nyheder.
Må man have TikTok på en privattelefon?
- Det her er en anbefaling, der gælder for alle telefoner, der bruges i Folketinget, men jeg håber da, at folk vil følge anbefalingen på private telefoner. Det kommer vi jo ikke til at kontrollere, men jeg har ikke hørt om nogen, der er uenige i denne her beslutning.
Dansk Folkeparti havde forbud inden udmelding
Hos Danmarksdemokraterne har man sat en stopper for både partiansatte og folketingsmedlemmers brug af appen - der var dog i forvejen ingen folketingsmedlemmer på TikTok.
- Der er allerede sendt en mail ud til både ansatte og folketingsmedlemmer, oplyser partiets pressetjeneste til DR Nyheder.
Hos Dansk Folkeparti havde man allerede inden udmeldingen fra Center for Cybersikkerhed besluttet, at appen ikke måtte bruges af politikere og ansatte.
De Konservative holder fast
Anderledes står det til hos De Konservative, hvor særligt gruppeformand Mai Mercado er aktiv på mediet.
- Vi har pt ikke udstukket retningslinjer for brugen af TikTok. Det er derfor op til politikere selv, om de vil være på TikTok eller ej, lyder det i et skriftligt svar fra De Konservatives pressetjeneste.
Fra Alternativet er meldingen, at man følger Folketingets retningslinjer på området. Lige nu er der ingen retningslinjer for brug af TikTok fra Folketinget.
Nye Borgerliges formand, Lars Boje Mathiesen, skriver i et skriftligt svar til DR Nyheder:
- Vi mener, at det skal drøftes partierne imellem. Vi vil gerne lægge op til, at Folketingets partier tager et ansvar og finder en fælles løsning.
Partiet ønsker ikke at uddybe, hvad den løsning skal være.
R håber andre partier vil følge trop
Det vil man dog gerne hos Radikale, der ligeledes opfordrer til, at man finder fælles fodslag partierne imellem.
- Nu har vi taget det her skridt, men jeg håber selvfølgelig, at de andre partier tager samme skridt. Det er sådan, vi i fællesskab sikrer Folketingets samlede sikkerhed.
- Det vil også sikre en bedre balance mellem partierne, siger Martin Lidegaard.
Fra SF lyder det, at man endnu ikke har drøftet spørgsmålet - samme melding kommer fra Moderaterne.
Socialdemokratiet har ikke svaret på, hvorvidt man vil bede ansatte og folketingsmedlemmer om at droppe TikTok, men partiets pressetjeneste understreger, at Socialdemokratiet som parti ikke bruger TikTok.
Gårsdagens udmelding fra Center for Cybersikkerhed kom i kølvandet på, at EU-kommissionen og EU-Ministerrådet samme dag havde valgt at forbyde TikTok på de ansattes arbejdstelefoner.
Ifølge en talsmand fra ByteDance, der ejer TikTok, er den beslutning baseret på "grundlæggende misforståelser".