Flere partier kræver en analyse af energiafgifterne

S, SF, K og LA kræver at se en analyse af afgiftssystemet, en analyse der er udskudt flere gange.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF, vil fremsætte et beslutningsforslag, så regeringen tvinges til at fremlægge en analyse af energiafgifterne. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

SF's formand, Pia Olsen Dyhr vil fremsætte et beslutningsforslag om at få fremlagt en længe ventet afgiftsanalyse.

- Det kan klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt ikke ignorere, siger formanden, som mener, at det haster med at få kigget energiafgifterne igennem.

- Da han selv var i opposition var han en af dem, der selv råbte højest om, at nu måtte den på bordet, siger Pia Olsen Dyhr.

Også S, K og LA mener, at det er på tide at se på, om afgifterne på blandt andet el og olie medvirker til mere grøn omstilling - eller om de modarbejder den.

Afgiftsanalysen blev bestilt i forbindelse med energiforliget i 2012, men den er blevet udskudt flere gange, blandt andet under den tidligere regering.

Ifølge S-ordfører Jens Joel blev grundlaget for analysen ændret flere gange på grund af vækstpakker, men nu skal den frem

- Det er tudedumt, at vi er blevet så gode til at producere alternativ energi, men ikke kan finde ud af at bruge det hele, siger han.

Liberal Alliances energiordfører, Villum Christensen mener, at der er lappet så meget på afgiftssystemet, at man er nødt til at starte fra scratch, og K-ordfører Mette Abildgaard mener, at el-afgifterne bør lempes, så det kan betale sig at bruge eldrevne varmepumper.

- Lige nu betyder de høje afgifter på el og afgiftsfritagelsen for biomasse, at der bliver truffet nogle forkerte beslutninger i energisektoren, og derfor haster det, siger hun.

/ritzau/

FacebookTwitter