Flere partier kræver forbud mod farlige laserpenne

Det er ikke nok at stoppe salget af kraftige laserpenne i Danmark. Flere partier kræver nu et totalt stop for også privat import ved at lægge reglerne for laserpenne ind under våbenlovgivningen.

Syv børn har inden for seks måneder fået varige øjenskader af at lege med kraftige laserpenne på helt op til 2000 milliwatt. (Foto: DR © DR)

Det er ikke nok, at Sikkerhedsstyrelsen har sat en stopper for salget af kraftige laserpenne i danske butikker.

Politikere fra begge sider af folketingssalen vil nu skride ind med lovgivning, som også kan dæmme op for, at folk tager dem med hjem fra ferier eller køber dem fra udenlandske web-butikker.

Dansk Folkeparti mener, at det kan blive nødvendigt, at betragte laserpennen som et våben.

- Jeg mener absolut, at man skal lægge spørgsmålet om laserpenne ind i våbenlovgivningen, så man kan stoppe importen. Lad os gøre arbejdet fuldt ud. Vi kan jo se, at der er børn, som får alvorlige øjenskader, siger retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Flere har fået øjenskader

Reaktionen kommer, efter at forbrugermagasinet Kontant på DR1 torsdag kunne fortælle, at syv børn inden for seks måneder har fået varige øjenskader af at lege med kraftige laserpenne på helt op til 2000 milliwatt.

Det har fået Sikkerhedsstyrelsen til at sætte en stopper for salg af laserpenne over 1 milliwatt. Det har kunnet lade sig gøre inden for gældende lovgivning.

Men skal der sættes en stopper for importen også, så skal politikerne tage våbenlovgivningen i brug, lyder vurderingen fra Sikkerhedsstyrelsen. Lige som Dansk Folkeparti er Enhedslisten klar til at se på den mulighed.

- Det her er lidt af en øjenåbner. Vi må tage fat i den lovgivning, der skal til. Hvis det er våbenloven, så er vi klar til det, siger forbrugerordfører i Enhedslisten Henning Hyllested.

Følg Norges eksempel

I Norge har man allerede reageret på de kraftige laserpenne ved at indføre et komplet forbud.

Finder de norske toldere en laserpen i kufferten, er der bøder og politianmeldelse i vente. Og besiddelse af laserpenne kræver, at man får en særlig godkendelse af Statens Strålevern, og at man har et professionelt behov for at have en laserpen.

Et eksempel, som Danmark bør følge, mener Peter Skaarup.

- Vi tager den her sag op i Folketinget og håber, at regeringen vil skride til øjeblikkelig handling, så man ligesom i Norge kan lave en lovgivning, der virker.

EU bør følge Norge

Også på europæisk plan bør der gøres noget, mener medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokraterne Christel Schaldemose. Laserpennene er så farlige, at de ikke bør kunne sælges hverken i Danmark eller på EU's indre marked, mener hun.

- Derfor vil jeg tage fat i EU-Kommissionen for at få dem kategoriseret på en anden måde, end de er i dag. Og som minimum få sendt advarsler ud til alle medlemslande, så de kan få strammet op på deres kontrol. Man kunne jo starte med at se på, hvordan man har gjort det i Norge, siger Christel Schaldemose, der er parlamentets ordfører på en lov om produktsikkerhed.

S vil se tiden an

Hos Socialdemokraterne på Christiansborg glæder forbrugerordfører Anne Sina sig over, at Sikkerhedsstyrelsen har begrænset salget i Danmark.

- Jeg synes, at vi skal afvente og se, om det begrænser problemet. Men hvis det ikke gør, så mener jeg, at vi skal overveje at gå hårdere til værks og lægge laserpennene ind under våbenlovgivningen eller noget andet, men lad os lige se tiden an, siger Anne Sina.

Facebook
Twitter