Flere partier kræver frisører, massører og tandlæger genåbnet nu

Radikale og partier i blå blok foreslår liberale erhverv genåbnet i en fart.

Flere partier i Folketinget vil have genåbnet liberale erhverv som frisører og fysioterapeuter på fuldt blus hurtigst muligt. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Inden partierne i Folketinget igen mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) om genåbningen af Danmark, står én ting lysende klart:

Konturerne til et flertal bag en beslutning om at genåbne de såkaldt liberale erhverv som frisører og fysioterapeuter på fuldt blus og med det samme tegner sig i horisonten over Christiansborg.

For selvom ønskerne hos partierne er vidt forskellige, som vi tidligere har kunnet beskrive, så gav et notat fra en ekspertgruppe ved Statens Serum Institut i går aftes ny næring til diskussionen om at genåbne små erhvervsdrivende som eksempelvis frisører.

Beregningerne i notatet viser, at det er muligt at genåbne erhvervene, samtidig med at smittespredningen fortsat kan falde.

Det får De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til at opfordre til, at det sker hurtigst muligt.

- Det synes jeg, vi skal gøre. Det er folks livsværk. Når der nu er plads, så lad os da få dem åbnet, siger han.

Radikale: Først genåbning - så en plan

Regeringen støtteparti, Radikale Venstre, ser også gerne en hurtig genåbning. Politisk leder Morten Østergaard mener, at beslutningen kan tages allerede i dag.

- Jeg mener, vi skal tage beslutningen i dag torsdag, så virksomhederne kan komme i gang med det samme. Så kan vi diskutere derefter, hvad genåbningsplanen for Danmark skal være, siger han og fortsætter:

- Med den viden vi har nu, så skylder vi alle de små forretningsdrivende, at de får lov at åbne deres butikker og klinikker hurtigst muligt.

Der findes ingen præcis definition af liberale erhverv, men i notatet fra regeringens eksperter nævnes frisører og fysioterapeuter som eksempler.

Den sorte streg viser den mest forventelige udvikling i antallet af indlagte på intensiv ved genåbning af de liberale erhverv. Halvdelen af simulationerne ligger over den sorte kurve - den anden halvdel under. (© Statens Serum Institut)

Det kan også være eksempelvis ejendomsmæglere, advokater og tandlæger.

Statens Serum Institut antager, at 27.000 personer vil begynde at arbejde, hvis de liberale erhverv får lov at åbne igen.

Venstres vil lave cost-benefit-analyse

I oppositionen er det også de liberale erhverv, der har Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens fokus, siger han.

- Vi vil se på, hvor kan vi veksle den mindste grad af smittefare til flest muligt mennesker, der kan vende tilbage til deres arbejde. I første omgang har vi bedt regeringen om at regne på primært de liberale erhverv, men også 9. og 10. klasse og efterskolerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Også Nye Borgerlige vil have, at liberale erhverv, domstole og fængsler "skal i gang nu," skriver partileder Pernille Vermund til DR.

Flere frisører ser frem til at genåbne - og mener, de er klar. Se mere i videoen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er indtil videre uafklaret, hvornår Folketingets partier mødes med regeringen for at drøfte det videre forløb og beslutte, hvad der skal genåbne.

På et møde tirsdag aften bad partilederne om at få regnet på konsekvensen af at åbne for en række andre områder.

Efter mødet har Statsministeriet bedt en ekspertgruppe ved Statens Serum Institut om at regne på genåbning af blandt andet caféer, restauranter, retssystemet, 9.-10. klasse, efterskoler, højskoler, ungdomsuddannelser, videregående uddannelser samt idræts- og foreningslivet.

Beregningerne er ikke offentliggjort endnu. Resultatet af de beregninger vil danne grundlag for partiernes beslutning.