Flere partier kræver vedtagelse af epidemilov udsat

Regeringen får kritik for først at fremlægge sundhedsfaglig rådgivning bag tiltag nu - få dage før afstemning om epidemiloven.

På tirsdag skal Folketingets partier stemme om den nye epidemilov, som erstatter den hastelov, der blev vedtaget på få dage i marts sidste år. Men flere partier mener, at regeringen har tilbageholdt vigtige dokumenter om den sundhedsfaglige rådgivning bag loven. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En række dokumenter om den sundhedsfaglige rådgivning bag den kommende epidemilov får nu flere partier i Folketinget til at trække i håndbremsen.

Det er blandt andet forbehold hos Sundhedsstyrelsen, som nu får flere sundhedsordførere til at kræve den planlagte vedtagelse af loven på tirsdag udsat.

- Jeg tror, at vi bliver nødt til at bede om et par dage mere til lovbehandlingen af epidemiloven. Når vi modtager så omfattende et materiale på så sent et tidspunkt, så bliver man også nødt til som ansvarlig politiker at sætte sig ind i, hvad det er, vi har modtaget.

- Og det har jeg ikke mulighed for at nå inden i eftermiddag, hvor vi skal afgive den endelige betænkning, siger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen til DR Nyheder.

Dokumenterne omfatter ifølge Jyllands-Posten faglige vurderinger fra Sundhedsstyrelsen, den øverste sundhedsfaglige myndighed i landet, der undsiger flere af tiltagene i den nye lov.

Få dage til at læse 1.375 sider

Blandt andet omkring besøgsforbud på landets plejehjem, hvor styrelsen i september skrev, at det bør overvejes, om et sådant forbud kan gøres gældende i forhold til ældre, der bor i egen plejebolig.

En helt ny beføjelse, som åbner for, at hele forsamlinger – eksempelvis festgæster og fodboldfans – kan påbydes at gå i isolation, hvis de har været et sted med smitte, bliver også undsagt af styrelsen.

(Arkiv) Kirsten Normann Andersen og de øvrige partiers sundhedsordførere drøftede sagen på et møde i Folketingets sundhedsudvalg i eftermiddag. Men det er fortsat køreplanen, at epidemiloven skal stemmes igennem på tirsdag. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Dokumenterne omfatter ifølge Kirsten Normann Andersen også spørgsmål om tilrettelæggelse af undervisning, så børnene ikke sidder så tæt og smitter hinanden så let.

I alt er det 1.375 sider, som man i partierne skal nå at læse igennem inden den planlagte afstemning om epidemiloven på tirsdag.

- Vi er nødt til at have tid til at sætte os ind i det her materiale, hvis det betyder, at vi bliver nødt til at udsætte nogle dage, så må vi gøre det.

- Det vil simpelthen være uansvarligt at træffe endelig beslutning om epidemiloven i eftermiddag, uden at have sat sig ind i det materiale, som vi fik den anden dag.

Partier rejser kritik - minister afviser

Sundhedsstyrelsens faglige rådgivning har ligget i Sundhedsministeriet siden efteråret 2020, men kommer altså først frem nu.

Hos Konservative og Dansk Folkeparti undrer man sig over, at dokumenterne først kommer frem nu. Og partierne vil begge nu have udsat lovbehandlingen.

Og hos de Radikale bakker man op om det.

- Hvis der er partier, der har behov for en udsættelse, så vil vi ikke modsætte os det, siger Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Epidemiloven har fået hård medfart undervejs. Blandt andet måtte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fjerne en omdiskuteret mulighed for at vaccinere ved tvang fra lovforslaget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund er på linje og peger på, at det er afgørende, at alle partier føler sig trygge ved lovbehandlingen.

Ikke mindst, fordi epidemiloven indeholder meget vidtgående tiltag som eksempelvis tvangsindgreb og andre indgreb i borgernes frihedsrettigheder.

- Vi skal jo sikre os en grundig lovbehandling, og derfor er det vigtigt, at alle partier har de oplysninger, som de mener er nødvendige, siger han.

Til Jyllands-Posten siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at partierne er blevet orienteret om Sundhedsstyrelsens input på interne møder. Han afviser samtidig, at dokumenterne er udtryk for uenighed med styrelsen.

- Der har været nogle opmærksomhedspunkter, og dem har vi forsøgt at håndtere undervejs.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter