Flere partier kritiserer kulturministerens VM-tur til Rusland

Mette Bock har meddelt, at hun rejser til Rusland for at støtte Danmark ved VM i fodbold. Det møder nu kritik.

Kulturminister Mette Bock (LA) bliver kritiseret for at deltage i VM i fodbold i Rusland, der begynder på torsdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

På Christiansborg kritiserer politikere fra begge fløje nu kulturminister Mette Bock (LA), efter at hun i går meddelte, at hun rejser til VM i fodbold i Rusland som en del af det officielle Danmark.

Hun burde blive hjemme sammen med resten af det officielle Danmark, mener blandt andre de Konservative.

- Jeg synes, det flagrer lidt i forhold til regeringens politik, hvor vi har økonomiske sanktioner mod Rusland, og hvor vi netop har sendt danske soldater til Baltikum for at beskytte vores allierede mod flere russiske aggressioner, siger forsvarsordfører for De Konservative, Rasmus Jarlov.

- Vi havde gerne set, at alle ministre stod sammen om at sende et klart signal til Rusland, siger Rasmus Jarlov.

Venstres udenrigsordfører: Meget uenig

De Konservative er ikke det eneste regeringsparti, hvor utilfredsheden med kulturministerens beslutning er til stede.

I Venstre mener udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, at Danmark med Mette Bocks beslutning risikerer at blive en del af det store propaganda-redskab, som den russiske præsident, Vladimir Putin, ifølge Michael Aastrup Jensen vil bruge VM til.

- Der skal ikke meget fantasi til at se, at Vladirmir Putin vil bruge det til at vise, at Europa er splittet i spørgsmålet om Rusland, og at der er lande, deriblandt Danmark, der mener, at Rusland igen skal være en del af det gode selskab.

- Jeg er personligt meget uenig, og hvis jeg havde været i hendes sko, så havde jeg ikke gjort det.

Storbritannien, Australien og Island har meldt ud, at de ikke vil deltage ved VM fra officielt hold.

Og Danmark burde følge trop - også selvom det normalt ikke betyder noget at sende en kulturminister afsted til VM i fodbold, siger Michael Aastrup Jensen.

- Men i et land som Rusland, der bruger mange penge og muskler på at tegne historier om sig selv via den presse, som de kontrollerer 100 procent, der betyder det meget.

- Det er jo derfor, at Vladimir Putin bruger mange milliarder på det her VM. Det er for at sende signaler om, at alt er perfekt i Rusland, og at der er flere lande, der støtter op om ham, siger Michael Aastrup Jensen, og understreger, at det er hans personlige holdning.

Det bekræfter Venstres politiske ordfører, Britt Bager, som oplyser til DR Nyheder, at hun ikke ser et problem i kulturministerens deltagelse ved VM.

S: Det bliver let en blåstempling

Hos Socialdemokratiet er man også uenig i den beslutning, som kulturministeren, sammen med resten af regeringen, har truffet.

Ifølge partiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er det nemlig et skidt signal at sende til værtslandet.

- Når man som minister tager afsted, så bliver det let en blåstempling af det land, som man besøger, siger han.

Ifølge Nick Hækkerup er det en kendt sag, at forholdet mellem Danmark og Rusland i øjeblikket er "anstrengt".

- Det må være lidt underligt for Rusland at opleve, at med den ene hånd strammer vi sanktioner og udviser diplomater, og med den anden hånd er der så en del af det officielle Danmark, der tager til fodboldfest.

Skulle hun blive hjemme?

- Jeg synes, hun skulle nyde nogle af kampene fra sofaen herhjemme. På den måde kan man, ligesom os andre, se kampene uden at stille sig på Putins side.

Kulturministeren: Det handler om sport

Ifølge kulturminister Mette Bock (LA) er beslutningen om at deltage i VM i fodbold blevet truffet efter grundige overvejelser.

Regeringen er nemlig klar over, at man ikke kan lave vandtætte skotter mellem sport og politik.

- I forhold til Vladimir Putin kan man jo være nervøs for rigtig mange ting, og jeg kan jo ikke vide, hvordan han vil bruge det her.

Alligevel er det dog vigtigt at støtte danske idrætsudøvere, siger hun.

- Der er ikke noget enkelt svar på det her. Vi ved, det kan have de og de omkostninger. Hvis vi havde truffet et andet valg, så ville det have haft nogle andre omkostninger.

Ifølge kulturministeren går besøget ud på, at hun skal overvære en enkelt fodboldkamp og ikke andet.

Havde det ikke været et stærkt signal at afstå fra VM?

- Jo, men jeg tror også, at det fylder meget i Rusland, at vi har sanktioneret. Hvis man hver eneste gang skulle gøre sig de her overvejelser, så er der rigtig mange begivenheder, vi ikke kunne deltage i.

Mener du, at du kan tage af sted til VM i Rusland uden at blåstemple den russiske politik?

- Ja, det mener jeg da fuldstændig, jeg kan. Jeg skal ikke have nogen politiske møder i Rusland, jeg er derovre for at overvære en fodboldkamp, siger Mette Bock.

Facebook
Twitter