Flere partier kritiserer udlevering af telefonnumre til nære kontakter: Lad danskerne klare det selv

Både DF, K og EL har betænkeligheder ved regeringens nye plan om smitteopsporing.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er en af dem, der mener, danskerne selv skal kunne vælge at ringe til deres nære kontakter. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Regeringen bør stole mere på danskerne i kampen mod den smitsomme coronavariant fra Storbritannien. Det er budskabet fra flere partier, efter regeringen onsdag valgte at stramme reglerne for smitteopsporing.

Fremover vil smittede med den britiske coronamutation kaldet B117 blive bedt om at udlevere telefonnumre til dem, de har været i tæt kontakt med. Så smitteopsporingen kan ringe dem op.

Men det er mangel på tillid, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i DR-programmet Spørg Borgen.

- Ej, jeg synes grundlæggende, vi skal have tillid til hinanden, også i forhold til at man selv kan kontakte dem, man har været i nær kontakt med, siger han.

Indtil nu har smittede danskere selv kunnet vælge, om de ville lade smitteopsporingen kontakte de nære kontakter, eller om de selv ville ringe og fortælle, at de var smittede. Og den tillid til danskerne er vigtig, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Når vi taler om B117 er det jo gudskelov stadig et fåtal af de smittede. Den er problematisk, og vi skal gøre noget specielt i forhold til denne her mutation. Men vi skal altså stadigvæk basere det på, at vi har tillid til hinanden.

Britisk mutation smitter mere

Den britiske coronamutation er langt mere smitsom end den coronavirus, vi indtil nu har oplevet. Og den breder sig i Danmark.

pressemødet onsdag fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at stikprøver for fire dage siden viste, at 134 personer var smittet med den engelske variant. På de seneste fire dage er der fundet 208 smittede med mutationen. Det er en stigning på 55 procent.

Ifølge beregninger fra Statens Serum Institut ventes den britiske variant at have udkonkurreret de øvrige coronavarianter i Danmark, når vi når til midten af februar.

Det er derfor, at regeringen nu ændrer smitteopsporingen for den engelske mutation, så myndighederne hurtigt kan sikre, at de nære kontakter bliver ringet op og får at vide, hvordan de skal forholde sig.

- Det kan være et spørgsmål om dage, hvor vi får inddæmmet det her og kan sætte nogle små bremser på den her galoperende virusvariant, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på onsdagens pressemøde.

Sundheds- og Ældreministeriet Magnus Heunicke fortalte om den nye smitsomme corona-mutation på pressemøde om forlængelse af covid-19 restriktioner onsdag aften. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021) (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

På trods af alvoren med den britiske mutation, mener formand for De Konservative Søren Pape Poulsen, at staten skal passe på med at udøve sådan en kontrol over danskerne.

- Jeg tror, der mange eksempler på, at hvis bare vi kontrollerede fuldstændig alt, hvad borgerne foretog sig, er der meget, vi kunne håndtere på en anden måde. Men spørgsmålet er, hvad det er for et samfund vi gerne vil have, siger han.

- Altså, hvis vi kommer derud, hvor alt skal styres så benhårdt af statsmagten, hvor man ingen tillid har til borgerne mere, så er vi kommet for langt.

Søren Pape Poulsen tror heller ikke på, at det i praksis vil fungere at tvinge danskerne til at udlevere oplysninger om deres nære kontakter til myndighederne.

- Skal du udlevere til en myndighed, så kan du jo bare lade være, der kan være folk, der tænker, det har jeg da ikke lyst til at udlevere, der er da ikke nogen, der skal vide, hvad jeg har rendt og lavet, jeg kan ikke stole på de systemer, siger han.

Her kan du se en del af interviewet om den nye smitteopsporing af de smitsomme coronavarianter. Artiklen fortsætter under videoen.

Det er ellers ikke kun sundhedsminister Magnus Heunicke, der synes det er en god idé at lade myndighederne overtage kontakten med dem, der har været tæt på en smittet.

Afdelingschef i Statens Serum Institut Thyra Grove Krause opfordrede i et interview med TV2 søndag regeringen til at overveje at ændre reglerne for smitteopsporing.

- Det kunne være, at man for det første prioriterede dem op i rækkefølgen, i forhold til at det er dem, der skal kontaktes først.

- Og det kunne være, at man skulle gøre mere ud af, at man kommer i kontakt med de pårørende, at man i højere grad sikrer sig, at de overholder isolation, og at man måske også i højere grad fra sundhedsmyndighedernes side står for selve kontaktopsporingen og ikke overlader det til borgeren selv, siger Thyra Grove Krause til TV2.

Støttepartier er uenige

Smitteopsporing er et af de punkter, hvor regeringen har været udsat for heftig kritik. Blandt andet har eksperter kritiseret, at nære kontakter ikke er kommet foran i køen til test. Og i december steg smitten så kraftigt, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke fik ringet til alle dem, der var smittede. Derfor besluttede regeringen kort før jul at ansætte 800 ekstra medarbejdere.

Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper har flere gange kritiseret den haltende smitteopsporing. Men hun er alligevel ikke sikker på, at det er den rigtige løsning, at myndighederne nu skal overtage kontakten med de nære kontakter i tilfælde med de smitsomme coronamutationer.

- Jeg er sådan set enig (med Søren Pape Poulsen, red.). Vi er kommet ret langt med håndteringen med en tillidsbaseret tilgang. Generelt stoler den danske befolkning på, at det, de hører, der skal til, det er det, vi gør. Det skal vi holde fast i.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr bakker dog regeringens nye procedure op. Hun mener ikke, at det er et problem, at myndighederne overtager kontakten med dem, den smittede har været tæt på.

- Det forhindrer jo ikke dig eller mig i at ringe til vores nære kontakter, og det vil jeg sådan set anbefale alle at gøre, siger hun.

Du kan se hele debatten i Spørg Borgen her.

FacebookTwitter