Flere partier melder sig i koret: Myndighederne skal kontrollere, at smittede går i isolation

Det kan ikke være til diskussion, lyder det fra borgerligt hold.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver hjemme 48 timer, efter man har haft symptomer på coronavirus. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Myndighederne har allerede beføjelser til at kontrollere, om coronasmittede går i isolation - og derfor skal de selvfølgelig også bruge dem.

Sådan lyder det nu fra flere borgerlige partier, som på den måde nikker godkendende til Venstres Inger Støjberg, der i går spillede ud med et forslag om i sidste ende at kunne tvangsindlægge dem, der ikke selv går i isolation.

- Vi er nødt til at sikre, at dem, der er smittede, er i isolation, for det er måden at nedkæmpe corona på, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Allerede inden forhandlingerne om coronasituationen og den videre genåbning i går bakkede Dansk Folkeparti op om forslaget i den noget bombastiske form.

Men selve grundtanken om at myndighedernes skal sørge for, at de coronasmittede, der udgør en fare for andre, holder sig for sig selv, støtter også Nye Borgerlige og altså Det Konservative Folkeparti.

- Det er desværre nødvendigt, når man får beretninger om, at der er nogle, der er i isolation, som alligevel ikke opholder sig der, hvor de skal være, siger Per Larsen og påpeger:

- Ellers kan konsekvensen jo være, at der er nogle, der bliver slået ihjel. Det lyder voldsomt, men det er jo sådan, det er. Når man har corona og er aktiv smittebærer, skal man isoleres, og det er ikke til diskussion.

Respektløst

Myndighedernes vide kontrolmuligheder har rod i epidemiloven, som et flertal i Folketinget i hast ændrede ved corona-pandemiens start. Den foreslår Venstre egentlig ikke at ændre.

Det handlede om, hvordan det konkret skal foregå, da Inger Støjberg i går sagde, at politiet for eksempel kunne foretage stikprøver og køre hjem til folk for at tjekke, om de opholder sig derhjemme - eller tvangsindlægge dem, der ikke gør.

- Og selvfølgelig skal regeringen sørge for, at den lovgivning, Folketinget vedtager, også føres ud i livet, siger Lars Boje Mathiesen, der er sundhedsordfører for Nye Borgerlige.

Det betyder også, at myndighederne ikke må være berøringsangste - hverken overfor mødre på legepladser, hvor der er opholdsforbud, eller i miljøer, hvor opfordringen til isolation ikke efterfølges.

- Det er et problem, at nogle vælger at gå en tur med deres veninder, hvis de ved, at de er smittede, siger Lars Boje Mathiesen.

- Det er uanstændigt og respektløst overfor dem, der risikerer at miste deres virksomheder og gå fra hus og hjem på grund af krisen, siger han.

Hotelværelser med vagter

I Dansk Folkeparti mener sundhedsordfører Liselott Blixt heller ikke, at der er noget odiøst i at håndhæve det, der allerede er vedtaget.

Hun er faktisk klar til at gå endnu længere.

- Hvis ikke man selv kan isolere sig, bør vi hjælpe med at få pladser på steder, hvor man er isoleret, og hvis det er nødvendigt, må vi også sørge for, at man ikke kommer ud, så længe man er positiv, siger hun.

Advarsel fra Sundhedsstyrelsen mod coronasmitte på elektronisk reklamestander ved gågade i Aalborg, 8. april 2020. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hotelværelser med en vagt er løsningen ifølge Dansk Folkeparti.

- Det er jo en tryghed, at der er nogle til at holde øje med, at de smittede bliver på stedet, men vi håber da, at det ikke bliver nødvendigt, siger Liselott Blixt.

Da regeringen satte ind med en ny og mere offensiv teststrategi i maj, fik kommunerne også ansvaret for at stille faciliteter til rådighed til folk, som ikke selv havde mulighed for at gå i isolation.

Det er en frivillig ordning for folk, der for eksempel bor flere mennesker i en lille lejlighed, og det vides ikke, hvor mange der frivilligt har gjort brug af tilbuddet, men i alt fem personer med psykiske diagnoser er blevet tvangsisoleret.

Allerede i maj lød det dog fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen helst vil undgå den slags situationer.

- Vi kommer længst ad frivillighedens vej. Men vi kan ikke afvise, at der vil være enkelte tilfælde, hvor man ikke vil følge myndighedernes retningslinjer og risikere at starte supersmittekæder, sagde Magnus Heunicke dengang.

Facebook
Twitter