Det danske sommerland er klar til at tage imod turister her kort før højsæsonen i Danmark.
Og turisterne skal være velkomne, mener flere partier i Folketinget, der dog skeler til turisternes nationalitet, før de vil lade grænsebommen gå op.
Blandt partierne er der nemlig klar opbakning til at invitere især tyskere, men også nordmænd, ind i Danmark.
For i Norge og Tyskland har de en lignende smitterisiko som i Danmark, mens Covid-19-situationen i Sverige er anderledes, og derfor skal svenskerne stadigvæk holde sig på deres side af sundet.
Det mener blandt andet Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre.
- Jeg mener bestemt ikke, at det er sådan, at man skal vente med at åbne grænsen til Tyskland, indtil man mener, det er forsvarligt også at åbne grænsen til Sverige.
- Hvis ikke det er sundhedsfagligt forsvarligt at åbne grænsen til Sverige, så kan svenskerne blive der, og så kan tyskerne komme op, siger han.
Det bakker Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, op om.
- Jeg tror på, at hvis man åbner forskelligt for turister fra forskellige lande, så kan man også åbne hurtigere, siger han og afviser dermed regeringens argument med, at grænserne til både Sverige, Tyskland og Norge skal åbne samtidig.
Smittetrykket i andre lande er afgørende
Søren Pape Poulsen, formand for Konservative, var allerede i går ude med idéen om at lade Oslobåden sejle turister frem og tilbage igen og samtidig lade tyske turister indtage den vestjyske kyst.
- Lande, der minder om os, som har styr på smitten og hvor smittetrykket er lavt, som for eksempel Norge og Tyskland, skal vi åbne for. Som minimum skal de, der har et lejebevis til et sommerhus, et hotel eller lignende, have lov til at komme ind, siger han og fortsætter:
- Der er både kulturelt og erhvervsmæssigt mange ting, der hænger sammen med den tyske grænse. For eksempel på den danske vestkyst er de små byer dybt afhængige af, at der er en turistsæson.
Hos Nye Borgerlige er partiformand Pernille Vermund også klar til at skelne mellem turisternes nationalitet, selv om hun dog advarer mod bare at åbne sluserne, som man gjorde, før Covid-19-krisen.
- Vi kan ikke bare åbne grænserne helt, som man gjorde før – heller ikke for nordmænd og tyskere. Vi skal finde en måde, hvor vi sikrer, at de mennesker, der kommer hertil og skal være her i et stykke tid, kan gøre det sikkert.
- Men vi skal have dem, der har lejet et sommerhus, et værelse på en kro eller et hotel, og dermed er en vigtig del af den økonomiske forudsætning for mange små bysamfund i særligt Sydjylland, Vestjylland og Nordjylland, hertil på en måde, så det hænger sammen, siger Pernille Vermund.
Opbakning fra regeringens støttepartier til borgerlig idé
Selv hos regeringens ene støtteparti, Enhedslisten, der ellers er meget påpasselig med at åbne grænserne lige nu, støtter man idéen om at se forskelligt på turister, alt efter farven på deres pas.
Det siger politisk ordfører Pernille Skipper.
- Det er oplagt at tænke i, at der er nogle lande, man kan åbne for sommerhusgæster fra, mens der er andre lande, man ikke kan åbne grænserne for. Det er helt oplagt, siger hun.
Morten Østergaard, der generelt helst ser, at grænserne både mod Sverige, Norge og Tyskland åbnes, er klar til her og nu at byde turister fra lande med lignende smitterisiko som den danske som Norge og Tyskland velkommen nu.
- Lande, der sundhedsmæssigt er i nogenlunde samme situation som os, er der jo ingen grund til at have restriktioner mod.
Omkring Sverige kan der være sundhedsfagligt belæg for at opretholde grænsekontrollen den vej - det må bare ikke blive et argument for ikke at åbne grænsen til Tyskland og Norge.
- Er der sundhedsfagligt belæg for at holde grænsen til Sverige lukket, så må man selvfølgelig lytte til dem, siger han.
Få partier er klar til at byde svenskerne velkommen
Derudover er kun Alternativets politiske leder, Josephine Fock, og Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance, klar til også at invitere svenskerne til Danmark nu.
- I takt med at vores omverden og andre europæiske lande siger, at vi danskere må besøge dem, så må vi også sige, at de gerne må besøge os. Jeg er ikke så bekymret for, at et tysk ægtepar tager op i et sommerhus langs den smukke jyske vestkyst. Tværtimod vil det være godt for dansk økonomi og de hårdt pressede kommuner, der har mistet mange turistindtægter, siger Alex Vanopslagh.
Også svenskerne er velkomne ifølge den liberale partileder. Generelt for turisterne gælder det dog, at der skal holdes afstand, vaskes hænder og sprittes af.
- Jeg er sikker på, at svenskere og tyskere er lige gode til at opføre sig ordentligt, siger Alex Vanopslagh.
Regeringen afviser indtil videre
Ifølge aftalen for genåbningen af Danmark skal regeringen senest 1. juni melde ud omkring, hvordan grænserne skal åbnes. Hvis de skal åbnes. Og hvornår.
I går var justitsminister Nick Hækkerup (S) under beskydning i folketingssalen fra flere partier, der vil have grænserne åbnet nu. Her gik han så langt som til at sige, at man vil overveje at lade tyske turister med en lejekontrakt til et sommerhus indgå som personer med ”et anerkendelsesværdigt formål” til at rejse ind i Danmark.
- Det synes jeg faktisk er en fornuftig tilgang, lød det fra justitsministeren.
Når det gælder grænsespørgsmålet, er det alene op til regeringen at beslutte, hvad der skal ske - uanset presset fra de andre partier.
Senest torsdag formiddag satte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) hælene i på vegne af regeringen.
- Det er sådan, som justitsministeren også sagde i går, at vi har en dialog med vores nabolande om indrejserestriktioner og grænsespørgsmålet. Vi er stadigvæk meget bekymrede og meget forsigtige. Vi har stadigvæk Covid-19-pandemi.
- Vi er i gang med nye faser af genåbningen, så der er en række elementer omkring det. Men vi kommer med et svar på det inden 1. juni, lød det fra Jeppe Kofod.
Artiklen er opdateret torsdag eftermiddag med en præcisering omkring Radikales holdning.
I aften fra klokken 19.05 kan du på DR1 følge partilederdebatten omkring coronakrisen live fra Statens Museum for Kunst. Her bliver netop åbningen af grænserne ét af temaerne.
Stil dit corona-spørgsmål til partilederne
Torsdag klokken 19.30 mødes alle partilederne til debat om coronakrisen på DR1 og dr.dk. Du kan være med til at bestemme, hvad de diskuterer. Optag dit spørgsmål i en video og send det til os her: