Flere partier vil forlænge barselsorloven i coronatiden

Forældre skal kunne blive hjemme med deres barn til 1. september, hvis ikke der er plads i institutionen, foreslår SF.

Barslende forældre, der skulle have været tilbage på arbejde efter 1. maj skal have lov at forlænge deres barsel til 1. september for blandt andet at lette på presset på institutioner, mener SF. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Barslende forældre skal have lov til at forlænge deres barselsperiode hen over sommeren, hvis de ønsker det.

Det vil lette presset på både familier og institutioner i coronatiden, mener SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

- De børn, der skal indkøres i vuggestue lige nu, har bekymrede forældre i forhold til corona - med rette. Der er meget lidt plads derude i institutionerne med de børn, der allerede er, og de afstandskrav og krav til antal voksne, siger formand for SF Pia Olsen Dyhr.

Institutioner har haft mulighed for at tage nye børn ind fra den 23. april, men det har været under særlige forholdsregler som afstand, tøj- og legetøjsvask og afspritning.

Det har været op til kommunerne selv at vurdere, om det er overhovedet er muligt at indkøre nye børn i deres institutioner og under hvilke forholdsregler.

Men det har skabt bekymring blandt nogle forældre, der får nej til at indkøre deres børn i vuggestuen og frustration blandt forældre, der ikke mener, de har haft mulighed for at være nok til stede i deres børns indkøring i vuggestuen.

På grund af coronakrisen har vuggestuerne været lukket. Siden da har vuggestuer måttet åbne med nye retningslinjer som krav om håndvask og afstand. Flere partier vil dog lade barslende forældre forlænge barselsperioden og undgå presset på institutioner. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Man vil gerne være til stede nede i vuggestuen med sit barn, når det har sine første dage. Det vil give tryghed, siger Pia Olsen Dyhr.

SF foreslår, at det skal være frivilligt for forældre, om de vil forlænge barselsperioden, og at de i så fald skal kunne gøre det til den almindelige dagpengetakst.

Ikke en løsning for alle

Både Venstre og Det Konservative Folkeparti er enige i, at det skal være muligt at forlænge barslen i coronatiden. Men det skal ikke være muligt for alle. Det skal ske for de familier, der ikke kan få plads til deres barn, siger Venstres børneordfører Ellen Trane Nørby.

- Forældre kan blive klemt der, hvor der er lukket for indkøring af børn i vuggestue, og de samtidig skal tilbage på arbejde, siger hun.

- Så det skal kun være dér, hvor problemerne er. Det skal være sidste instans, siger hun.

- I denne her situation synes jeg, det er en god idé, så familierne også får mere tid sammen, hvis der er pladsudfordringer, siger Brigitte Klintskov Jerkel, børneordfører i Det Konservative Folkeparti.

Også Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er umiddelbart positivt indstillet overfor tanken om at lade forældrene forlænge deres barsel.

SF: Forlæng barslen til septemper

Forlængelse af barslen er tidligere blevet foreslået af Forældrenes Landsorganisation (Fola). De mener, det vil være en god idé at forlænge barslen med tre måneder på grund af coronakrisens ændrede vilkår for indkøring.

SF mener dog ikke, tre måneder er tilstrækkeligt. De foreslår, at for forældre, der afslutter barsel efter 1. maj, skal perioden forlænges til 1. september, hvis de selv ønsker det.

Men det er ikke nødvendigt, mener Venstre.

- Jeg synes, tre måneder lyder mere relevant - eller indtil vi er tilbage til normalen igen, siger Ellen Trane Nørby.

Regeringen afviser pladsmangel

Regeringen mener ikke, der er behov for at forlænge barselsperioden.

De mener nemlig ikke, institutionerne har et så stort pladsproblem, at de små børn ikke kan indkøres, når nu Sundhedsstyrelsen har indført nye retningslinjer for fysisk afstand.

I stedet for to meters afstand skal der nu kun være en meter. Og det vil give plads i institutionerne, da det lempede afstandskrav også vil gælde for dem, siger Birgitte Vind, der er familieordfører i Socialdemokratiet.

- Viser det sig, at det er noget kommunerne ikke kan løse, så skal arbejdsmarkedets parter se på sammen, om der skal findes nogle andre løsninger. Men aktuelt har vi ingen planer om at ændre på reglerne, siger hun.

Den 20 marts skrev KL, at knap to ud af tre børn er tilbage i dagtilbud, altså vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger. Der er dog ikke nogen oversigt for antallet af børn i vuggestuer alene.

Birgitte Vind (S) vil derfor vente og se tiden an.

- Men viser det sig, at der er et problem, så vil vi ikke lukke nogen døre. Men vi har et fint smittetryk, og vi har lempet på afstandskravene, og det glæder vi os til at kunne kigge ind i.

Forslaget vil være et krav fra SF, når der skal være forhandlinger om forlængelse af hjælpepakker senere på ugen.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Erhverv eller Dansk Arbejdergiverforening.