Flere politikere ærgrer sig over Paludans folkemøde-påbud

Venstres Preben Bang Henriksen mener dog, at politiet har lavet den rette afvejning.

Rasmus Paludan har før været på Folkemødet. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Det er både for farligt for Rasmus Paludan selv og for de andre gæster på Folkemødet på Bornholm, hvis Stram Kurs-lederen dukker op i Allinge, når demokratifestivalen afholdes.

Det vurderer Bornholms Politi.

Derfor er der blevet udstedt et påbud, som gør, at Paludan ikke må være på selve Folkemødet.

Og det ærgrer mest af alt en række politikere på Christiansborg.

- Vi er selvfølgelig nødt til at forholde os til den vurdering, som politiet kommer med. Betyder det så, at det er okay? Nej, siger Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg.

Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, mener, at vi skal have et folkestyre, hvor der er plads til, at holdninger kan brydes.

- Jeg synes, vi skal huske, at demokrati ikke er en pæn ting. Vi har ikke demokrati, fordi det skal være nydeligt, siger han i P1 Debat.

- Vi har demokrati, fordi vi synes, at selv folk, som vi ikke kan lide, som er dumme, eller har forkerte holdninger, de rent faktisk skal kunne komme ud med de holdninger, så vi slipper for, det bliver en trykkoger, tilføjer Larsen.

Det samme princip gælder for Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn;

- Ytringsfrihed handler om, at det skal gælde for alle. Også dem vi synes siger nogle fuldstændig vanvittige og absurde ting. Det synes jeg ved gud ofte, Paludan gør. Men det ændrer ikke på, at han skal have lov at ytre sine holdninger uden at blive udsat for trusler og vold.

Paludan vil være på Bornholm alligevel

Paludan lever med beskyttelse fra PET, men de har frarådet ham at deltage i Folkemødet på grund af sikkerhedstruslen mod ham. Derfor agtede han at deltage i Folkemødet uden livvagter.

Men påbuddet fra politiet betyder, at Rasmus Paludan ikke må opholde sig i og omkring Allinge fra i morgen tidlig til søndag middag, hvor Folkemødet slutter.

Men Rasmus Paludan rejser til Bornholm alligevel, fortæller han. Han kan dog blive fjernet af politiet, hvis han bryder påbuddet.

Han har dog tænkt sig at opholde sig 100 meter fra, hvor politiets opholdszone slutter, siger han til DR Nyheder.

- Jeg kommer til at følge anvisningerne og stå udenfor forbudszonen, siger han.

- Det bliver nok sådan, at jeg kommer til at stå ubeskyttet, så enhver terrorist kan skyde mig.

Han er således bekymret for sin egen sikkerhed på øen.

- Jeg mener ikke, at min sikkerhed er vigtigere end andres, men jeg mener ikke, det er rigtigt, at Bornholms Politi ikke kan sikre både mig og andre, siger Rasmus Paludan.

'Vi er nødt til at have de her debatter'

Det er netop truslen mod Paludan, der ikke må vinde, hvis det står til Mikkel Bjørn.

- Det er et problem, hvis man ligger under for voldsmandens veto ved at sige, at den truede er den, som ikke skal have lov til at ytre sig.

Det samme mener Bjørn Brandenborg. Han understreger, at det udelukkende er dem, som udgør en trussel for Stram Kurs-lederen, der udgør problemet.

- Det er, fordi der er nogle muslimer i det her samfund, som er så ømskindede, at de ikke kan tåle, at der er nogle, der har nogle meninger og holdninger til deres religion, som de ikke selv har. Dem, der ønsker – eller i hvert fald truer med at slå et andet menneske ihjel - det er udelukkende deres skyld, siger Brandenborg.

Ifølge Steffen Larsen handler det særligt om, at ytringsfriheden og Paludans mulighed for at deltage i Folkemødet sikrer, at man kan have politiske diskussioner - også med folk, man er uenige med.

- Jeg vil hellere debattere med ham og diskutere med ham åbent, end at jeg vil prøve at gemme ham væk i en kælder eller skjule ham. Vi er nødt til at have de her debatter, for ellers kan folk ikke se, hvad der er rigtigt og forkert.

'Åbenbart nødvendigt'

Hos Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, er der "100 procent opbakning" til politiets beslutning.

- Det er åbenbart nødvendigt, og jeg bakker politiet hundrede procent op.

- På den ene side har vi hensynet til den enkelte persons ytringsfrihed – på den anden side har vi også i grundloven hensynet til forsamlingsfriheden og ytringsfriheden for de mennesker, der forsamles. Og de konflikter de to hensyn, og så er politiet nødt til at foretage en afvejning, siger Preben Bang.

Han håber dog, at der er tale om en undtagelse.

- Fordi vi har ytringsfrihed i Danmark. Lad mig skynde mig at sige det. Det har vi også for enkeltpersoner.

Hvad er det, der gør, at du tænker, at det er fint nok, at Paludans ytringsfrihed ikke skal beskyttes her?

- Der står højt og tydeligt i lovgivningen, at politiet kan indskrænke ytringsfriheden og faktisk et påbud om, at vedkommende ikke må vise sig, hvis vedkommende giver fare for andre mennesker og så vidt også for ham selv, siger han.