Flere unge fyrer op, men politikere siger nej til dyrere cigaretter

Viljen til at hæve prisen på cigaretter er lille blandt Folketingets største partier.

Flere unge danskere ryger, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det går den forkerte vej i kampen for at holde unge fra at begynde at ryge, men politikerne på Christiansborg afviser ikke desto mindre at hæve priserne på cigaretter markant.

I løbet af de seneste fire år er andelen af personer mellem 16 og 45 år, der ryger dagligt, ellers steget. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Og selvom forskere og organisationer som Kræftens Bekæmpelse ved flere lejligheder har slået fast, at en markant prisstigning på cigaretter ville være en af de mest effektive måder at begrænse antallet af rygere, er der ingen udsigt til dyrere cigaretter.

- Umiddelbart mener jeg, at vi har et fornuftigt prisniveau, siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

Hun mener, at stigningen i antallet af unge rygere er ”bekymrende”, men afviser at gøre som i eksempelvis Norge og hæve cigaretpriserne markant.

Til gengæld er Venstre åbne for at diskutere ”mindre justeringer” i prisen på cigaretter - en almindelig pakke cigaretter koster i dag omkring 40 kroner, varierende fra mærke til mærke.

- Det er vigtigt, at vi altid og hele tiden er åbne for at diskutere nye forslag og nye muligheder. Og det er klart, at prisskruen er en skrue at skrue på politisk.

- Men det er også enormt vigtigt, at vi holder fast i, at priserne på cigaretterne skal have den rigtige balance, så vi ikke får tilskyndet til grænsehandel, og vi ikke bliver oversvømmet af illegale cigaretter, hvis priserne bliver for høje, siger Jane Heitmann.

DF: Dyrere smøger vil ramme socialt skævt

Heller ikke Dansk Folkeparti vil gå med til at hæve cigaretpriserne til et markant højere niveau end i dag.

Det vil ramme socialt skævt, lyder argumentet fra sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

- En markant prisstigning vil ramme nogle af dem, som har det svært i forvejen, og som så vil bruge færre penge på sund kost, siger hun.

- Vi ved, at mange uden høje uddannelser begynder at ryge, og at folk med andre udfordringer og problemer tyr til cigaretter. Jeg mener, at hvis vi løfter den opgave, der er med den mentale og sociale sundhed, så kommer resten af sig selv, siger DF-ordføreren.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) kalder de nye rygertal ”den alvorligste nyhed, jeg kan få som sundhedsordfører”, men heller ikke Socialdemokratiet er umiddelbart klar til at hæve prisen på cigaretter.

- Vi har ikke haft en fornyet drøftelse af, hvad tobak skal koste i fremtiden. Det mest konkrete, jeg kan sige, er, at sidst, vi sad i regering, hævede vi priserne. Da gjorde vi brug af det instrument, så det er ikke fremmed for Socialdemokratiet, siger Flemming Møller Mortensen.

- Men vi er pinligt bevidste om, at tobak i Danmark er blevet alt for billigt, siger han.

Socialdemokratiet foreslog tidligere på året at sætte ind med helt neutrale cigaretpakker, tobak under disken i kiosker og supermarkeder, samt en tobaksbevilling, der kan fjernes, for at komme rygning blandt unge til livs.

LA: Nej - uanset om det virker eller ej

I regeringspartiet Liberal Alliance afviser man ligeledes at hæve priserne på cigaretter i Danmark.

Det handler især om ideologi, lyder det fra sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA).

- Uanset om det virker eller ej, så er det ikke en politik, som Liberal Alliance går ind for. Vi mener ikke, at man skal bruge afgifter til at regulere en adfærd, som kun går ud over en selv, siger May-Britt Kattrup.

Det er således et personligt ansvar, hvis man begynder at ryge, og det skal staten ikke blande sig i, lyder det fra LA-ordføreren.

Hvordan kan det være, at LA kan gå på kompromis med liberale værdier, når regeringen præsenterer et ghettoudspil, men ikke kan gøre det, når det handler om folkesundhed og spørgsmål om højere cigaretpriser?

- Der er mange ting i det ghettoudspil, som ikke er særlig liberalt, og som mange liberale ikke er særligt glade for. Men hvor vi har indset, at her er der et meget konkret problem, som er meget fokuseret på nogle bestemte områder, og så har man altså valgt at sætte ind på de områder alligevel, siger May-Britt Kattrup.

Men flere unge, der ryger, er vel også et ret konkret problem, man kan gøre noget ved, hvis man vil?

- Jo, men vi mener, at det er forældrenes ansvar og ikke statens ansvar at opdrage de unge og bestemme, hvordan ens børn og unge skal leve livet.

Hvad skal man så gøre for at komme det stigende antal rygere til livs?

- Vi mener ikke, at forbud, påbud og regulering er vejen frem. Der skal en kulturændring til, og man kan altså ikke lovgive sig til en kulturændring fra Christiansborgs side. Det er noget, der skal komme fra civilbefolkningen, ligesom det har gjort igennem de seneste 40-50 år, siger May-Britt Kattrup.

Facebook
Twitter