Flertal af befolkningen: Cigaretter skal koste det samme som i Norge

En pakke cigaretter bør koste omkring 90 kroner, mener et flertal i en ny meningsmåling. Regeringen afviser.

Seks ud af ti danskere ønsker markant dyrere cigaretter, viser ny måling. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det skal være markant dyrere at købe en pakke cigaretter i Danmark.

Faktisk bør prisen på cigaretter i kiosker, supermarkeder og andre butikker hæves til mere end det dobbelte af prisen i dag, så en pakke smøger fremover koster omkring 90 kroner.

Det mener et flertal af befolkningen ifølge en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Her erklærer 59 procent af de adspurgte sig enten helt eller overvejende enige i, at prisen for cigaretter i Danmark skal hæves til cirka samme niveau som i Norge. 26 procent er enten helt eller overvejende uenige.

Ønsket om markant dyrere cigaretter bliver modtaget særdeles positivt i Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg er rigtig glædeligt overrasket over, at så stor en del af befolkningen bakker op om vores ønske om at hæve prisen på cigaretter markant, siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær.

- Hvis man gør det, så er der langt færre børn og unge, som begynder at ryge. I Norge er der kun en femtedel unge rygere i forhold til niveauet i Danmark, så hvis man hæver priserne til norsk niveau, vil vi også få markant færre børn og unge, som begynder at ryge, siger han.

Minister: Det gør indtryk

Det kræver en politisk beslutning at hæve afgifterne og dermed prisen på en pakke cigaretter, og derfor appellerer Kræftens Bekæmpelse til beslutningstagerne på Christiansborg.

- Vores opfordring til politikerne er, at man skal sætte priserne markant op. Vi går efter et mål, der hedder mindst 60 kroner per pakke. Vi er selvfølgelig interesserede i, at prisen kommer så højt op som muligt, men vi er også lydhøre over for, at regeringen er meget opmærksom på grænsehandel, siger Niels Them Kjær.

Netop argumentet om, at salget af cigaretter på den anden side af den danske grænse vil stige, hvis man hæver prisen herhjemme markant, er også det, man møder, når man taler med skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Han understreger, at meningsmålingen ”gør indtryk”, men regeringen er ikke på nuværende tidspunkt klar til at hæve cigaretpriserne til norsk niveau.

- Jeg tror ikke, vi kommer til at se så markant en prisstigning, for det vil give nogle andre problemer. Det vil blandt andet øge grænsehandlen ganske markant. Derfor skal man tænke sig grundigt om, inden man øger tobaksafgifterne så meget, siger Karsten Lauritzen.

- I regeringen har vi ikke taget stilling til, hvad der skal ske med tobaksafgifterne, men sådan en meningsmåling gør naturligvis indtryk, siger han.

Vi kan se, at flere unge begynder at ryge. Det er vel ikke dem, der tager ned og køber cigaretter ved grænsen?

- Nej, men nogle af dem, de køber cigaretter af, handler ved grænsen. Vi har set på mange andre områder, at hvis man øger prisen markant, vil der også komme en ganske markant grænsehandel. Så bliver der også solgt cigaretter til folk under aldersgrænsen, så det er der også nogle folkesundhedsmæssige problemer i. Derfor er det en dårlig ide. Der må være andre veje til at få unge til at lade være med at ryge, siger Karsten Lauritzen.

DF: Eliten skal ikke bestemme

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er endnu mere kategorisk i sin afvisning af, at de danske cigaretpriser skal op på niveau med Norge.

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) er dog ikke overrasket over målingen, hvoraf flertallet i hendes øjne givetvis består af ”ikke-rygere og en masse frelste”.

- De tænker jo ikke på, hvem man kommer til at ramme ved at lave sådan en stigning, siger Liselott Blixt.

- Vi ved, at når cigaretpriserne stiger så meget, så er det de svageste grupper, som bliver hårdest ramt. Dem, der har råd, kan bare betale, men dem, som ikke har ret mange penge - og det er de laveste socialgrupper - kommer til at få endnu færre penge til at købe sund mad for, siger hun.

Hvorfor ikke hæve priserne for folkesundhedens skyld?

- Desværre bliver det sådan, at det er det elitære Danmark med de høje uddannelser, som er så frelste, og som er gode til at have økonomi nok til at gå den sikre, slagne vej, der skal bestemme, hvordan Underdanmark skal leve, siger Liselott Blixt.

- For de ved bedst, og på papiret ser det fint ud, at hvis vi hæver prisen, så holder folk op med at ryge. Sådan er det bare ikke. Kom ned fra træet og find ud af, hvad der sker nedenunder, og hvilke mennesker vi taler om, siger hun.

Radikale vil have norske priser

Socialdemokratiet foreslog tidligere på året at sætte ind med helt neutrale cigaretpakker, tobak under disken i kiosker og supermarkeder, samt en tobaksbevilling, der kan fjernes, for at komme rygning blandt unge til livs.

Partiet har dog ikke haft en fornyet diskussion om, hvorvidt prisen på en pakke cigaretter bør hæves, oplyser sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Det har man til gengæld i Radikale Venstre, hvor holdningen nu er, at en pakke cigaretter i Danmark skal koste cirka 90 kroner.

Altså nogenlunde på niveau med priserne i Norge.

- Vi ved, det virker. Vi har set det i Norge, og vi bliver nødt til at handle på, at flere og flere unge begynder at ryge. Det her er en måde at få det stoppet på, siger sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R).

Hun erkender, at en så markant prisstigning sandsynligvis vil føre til mere grænsehandel og dermed mistede indtægter til statskassen i form af cigaretafgifter.

Men det vil alligevel være det hele værd, hvis man kan holde unge fra at begynde at ryge, lyder det.

- Der er rigtig mange, der vil søge lidt over grænsen og dermed øge grænsehandlen, men det er ikke de unge. Den første pakke cigaretter køber man ikke ved grænsen, men nede i supermarkedet, og hvis prisen der er 90 kroner, så vil flere unge tænke sig om en ekstra gang. Det viser alle erfaringer, siger Marlene Borst Hansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk