Flertal bag loft på 3.000 kroner for en studietur

Forslaget kommer fra regeringen, der ser ud til at kunne få forslaget gennemført.

Gymnasiernes studieture skal måske i fremtiden oftere gå til nære destinationer som Berlin med et nyt loft over betalingen. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Regeringen ser ud til at kunne samle et flertal i Folketinget for at lave et loft over, hvor meget det må koste for eleverne at tage med på studietur på ungdomsuddannelserne.

Både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti bakker nemlig op om forslaget, og dermed kan regeringen samle 91 mandater bag sig.

- For os er det vigtigt, at der er lige adgang til uddannelse, og man må sige, at med den høje egenbetaling, som der i dag er på nogle studieture, så kan der meget vel ske en social sortering af eleverne. Det er ikke rimeligt, siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj.

Gymnasieelever skal ikke kunne presses til at betale mere end 3.000 kroner for at deltalge i en studietur, mener et flertal i Folketinget. Arkivfoto. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Forslaget går på, at det højst må koste 3.000 kroner for en elev at komme med på studietur - og at det samtidig skal gøres obligatorisk at deltage.

Det vil man gøre for at undgå studieture, hvor regningen til elev og forældre løber op i over 10.000 kroner.

Har taget overhånd

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, ser også forslaget som "helt oplagt".

- Egenbetalingen på studieturene har taget overhånd, og det giver en skævvridning, hvis alle ikke kan komme med på turene. Det er en del af undervisningen og det forløb og den udvikling, man skal have i uddannelsen.

- Derfor er det vigtigt, at vi får lavet en model, hvor alle kan deltage. Og der giver det god mening at tale om et loft, siger han.

Når studieturene bliver obligatoriske, er det vigtigt, at man også finder løsninger for de elever, der heller ikke har råd til at betale 3.000 kroner, lyder det fra DF's Jens Henrik Thulesen Dahl. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Men er det ikke en hård begrænsning at sætte på uddannelserne, hvis man nu i klasserne kan blive enige om, at en dyrere tur giver mening?

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Kernen er, at vi har gratis uddannelse i Danmark. Det vil vi gerne holde fast i. Det her bliver jo en betaling for at gå på skolen, og en mindre brugerbetaling kan selvfølgelig være fin, men omfanget skal være rimeligt.

Må ikke lægge pres på elever

Heller ikke i Enhedslisten mener uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj, at det er for hård en begrænsning af skolerne.

- Man må have en principiel tilgang til det, og vores tilgang er, at brugerbetaling er en uskik i vores uddannelsessystem. Der kan enkelte klasser eller uddannelser ikke opstille andre principper end dem, vi synes, der skal være i lovgivningen.

Enhedslistens Jakob Sølvhøj ser det som et fornuftigt udgangspunkt, at loftet kommer til at ligge på 3.000 kroner. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Men hvad hvis man i den enkelte klasse kommer frem til, at alle har råd?

- Det lægger jo også et pres på elever, der har vanskeligt ved at skaffe økonomien, hvis der er en drøftelse i en klasse om, om man ikke godt kan lægge 15.000 kroner. Det er ikke rimeligt at sætte mindrebemidlede elever under sådan et pres, siger han.

Forslaget har derimod mødt modstand fra både oppositionspartiet Venstre og fra Danske Gymnasier.

- Vi har rigtig gode erfaringer med at give eleverne store oplevelser med andre kulturer og sprog, sagde Danske Gymnasiers formand, Birgitte Vedersø, i går.

Hun mener, at loftet kommer til at begrænse gymnasiernes studieture.

- Det bliver rigtig svært at realisere. Og der bliver trængsel i Rostock og i Malmø, siger hun.