Flertal: Borgere skal kunne stille forslag i Folketinget

Kun Socialdemokratiet og Venstre står ikke bag et beslutningsforslag om at lade borgere stille beslutningsforslag direkte til Folketinget.

I dag kan kun partier og folketingsmedlemmer stille beslutningsforslag i Folketinget, men flere partier mener, at almindelige borgere skal kunne det samme, hvis de samler underskrifter nok. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

En bred samling af partier er gået sammen om et beslutningsforslag, der skal lade borgere komme til orde i Folketinget, hvis de kan få 50.000 til at skrive under.

Kan en borger det, skal vedkommende kunne stille beslutningsforslag direkte til Folketinget. Aftalen er støttet af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative.

Et skridt på vejen

Ifølge politisk ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist har partierne diskuteret forslaget siden efteråret.

- Det kommer selvfølgelig ikke til at løse de problemer, der er i forhold til at få langt flere inddraget i vores demokrati. Men det er et skridt på vejen, siger Rasmus Nordqvist.

I Holland har man netop været til folkeafstemning udløst af en underskriftsindsamling, hvor en relativt kompliceret EU-aftale med Ukraine blev stemt ned.

Det blev af mange opfattet som et eksempel på, hvorfor det kan være problematisk at give almindelige borgere mulighed for at rejse forslag direkte i parlamentet.

/ritzau/