Flertal er klar til at forbyde børnesexdukker: De kan sige 'no, no, daddy' og ligner små børn

Dansk Folkepartis forslag får nu opbakning fra regeringen, SF og Enhedslisten.

En dukke som den her skal forbydes, mener et flertal i Folketinget.

Sexdukker i virkelighedstro silikone, der er formet som tre-årige piger med bamser på armen, har en menneskelignende temperatur og lydeffekter, hvor dukken siger ”no, no, daddy”, kan let findes og købes på internettet. Og i Danmark er det lovligt.

Men det skal snart være slut.

Det har Dansk Folkeparti længe forsøgt at få igennem i Folketinget, og nu er der et flertal på plads, der fredag vil bakke op om partiets forslag, der skal førstebehandles i folketingssalen.

Socialdemokratiet har længe bakket op om forbuddet, og nu er SF og Enhedslisten også med på banen.

Det glæder Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

- Jeg håber, at vi så får sendt et signal til pædofile, der vil misbruge børn seksuelt, at det vil vi ikke finde os i. Ethvert skridt i den retning vil vi slå til imod, fordi vi skal beskytte vores børn. En del af det er at forbyde børnesexdukker, siger han.

Hos Socialdemokratiet har retsordfører Jeppe Bruus i det seneste halve år sat sig mere og mere ind i sagen og holder fast i, at et forbud mod børnesexdukker er den rigtige vej at gå.

- Børn skal ikke fremstilles i seksuelle situationer. Det er også derfor, at det i dag er forbudt at lave tegnefilm eller computeranimationer i de situationer. Derfor skal det selvfølgelig også være forbudt at fremstille, importere og eje de her dukker, som ligner børn, siger han.

Jeppe Bruus (S) bakker op om Dansk Folkepartis forslag. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Eksemplerne på børnesexdukkerne, som Jeppe Bruus har set, har gjort ham endnu mere sikker i sin sag.

- Det er virkelighedstro dukker, der ligner små børn. De har børnetøj på, de kan have lys i øjnene og sige 'no, no, daddy', og de er fremstillet til at ligne små børn, så man kan få afprøvet sin lyst til at have sex med dem.

Det er det første beslutningsforslag fra oppositionen, som Socialdemokratiet bakker op om. Regeringen vil i efteråret fremsætte et egentligt lovforslag, der skal forbyde børnesexdukkerne. Jeppe Bruus forestiller sig, at strafferammen skal gå fra bødestraf og op til to års fængsel.

Red Barnet har skiftet holdning

Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet, har tidligere været imod et forbud, men har skiftet holdning.

Problemet for Red Barnet har været, at der ikke findes nogen forskning, der peger på, hvilken virkning et forbud vil have på antallet af overgreb mod børn.

Alligevel kan Red Barnet ikke længere se et moralsk argument for ikke at forbyde dukkerne.

- Med den seksualisering der er af de dukker i børnestørrelse, der mener vi ikke, at vi kan forsvare andet end at sige, at det skal være forbudt, siger Kuno Sørensen.

Psykolog Kuno Sørensen, Red Barnet, har ændret holdning - og det har sat gang i en bevægelse på Christiansborg. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)

Udviklingen af børnesexdukkerne har gjort forskellen for Red Barnet, forklarer han.

- De bliver endnu mere livagtige og troværdige med legemstemperaturer og lignende. Der bliver vi bekymrede for, om det kan have en negativ virkning. Den seksualisering er så vanskelig at overse, at rent moralsk er vi nødt til at sige nej nu.

Kuno Sørensen understreger dog, at han håber, at der kommer grundig forskning af virkningen af et forbud mod børnesexdukker. Hvis det kommer, kan Red Barnet igen skifte holdning.

Men allerede nu har Red Barnets holdningsskift faktisk fået flertallet på Christiansborg til at vippe.

SF og Enhedslisten har skiftet holdning

Da Dansk Folkeparti første gang præsenterede idéen om et forbud mod børnesexdukkerne, kunne de ikke samle et flertal.

Dels var der dengang modstand mod et forbud fra de andre borgerlige partier, og både SF og Enhedslisten var også imod.

Det er de ikke længere.

Karina Lorentzen Denhardt, der er retsordfører for SF, forklarer, hvorfor hun og SF har skiftet holdning.

- Vi bakker op om, at børnesexdukker skal være ulovlige i Danmark. Vi tager et forsigtighedsprincip af hensyn til børnene. Når Red Barnet også siger, at vi bør forbyde dem, så synes jeg, at vi skal gøre det, siger hun.

Også Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, peger på, at der er behov for et forbud.

- I Enhedslisten har vi altid lyttet til eksperterne på det her område. Derfor har vi ikke altid støttet forbud, fordi der har manglet viden. Nu kan vi se, at der er en stigning af børnesexdukker, der bliver solgt. Derfor støtter eksperterne et forbud, og det bakker vi op om.

Venstre har hidtil været imod et forbud, men partiet skal have det op i folketingsgruppens møde i dag. I Radikale Venstre har man heller ikke taget endeligt stilling til et forbud mod børnesexdukker endnu.

I september 2019 blev en mand i Norge i højesteret idømt bødestraf og 60 dages betinget fængsel for at have importeret en sexdukke i børnestørrelse og børneform.