Flertal giver næse til udenrigsministeren

Regeringens besparelser på udviklingsbistanden i 2015 får nu formel kritik af Folketingets Udenrigsudvalg.

(Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Regeringen træder på ”en grundsten i det danske demokrati”, når den vælger at ignorere det flertal i Folketinget, som kort før jul vedtog et beslutningsforslag, som havde til hensigt at bremse regeringens besparelser på udviklingsbistanden i 2015.

Sådan lyder det i en beretning, som et flertal i Folketingets Udenrigsudvalg bestående af partierne i rød blok samt Konservative ventes at vedtage i morgen.

Næsen kommer i forlængelse af, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter vedtagelsen af beslutningsforslaget meddelte, at regeringen ikke havde tænkt sig at følge flertallets beslutning, men fortsat ville gennemføre besparelser for omkring 1,4 milliarder kroner i 2015.

- Det er en grundsten i det danske demokrati, at regeringens handlinger skal være i overensstemmelse med folketingsflertallet – også selvom den måtte være uenig, hedder det blandt andet i udkastet til beretningen, som DR Nyheder har læst.

- I modsat fald eroderer det parlamentariske demokrati, og det bliver umuligt at skabe et tillidsfuldt samarbejde mellem regeringen og folketinget.

SF stod bag beslutningsforslaget, som endte med at få opbakning fra et flertal, men ignoreret af regeringen.

Den formelle og relativt usædvanlige kritik af regeringen bliver vedtaget med De Konservatives stemmer, og dermed er der flertal for beretningen.

Før jul gjorde udenrigsordfører Naser Khader (K) det dog klart, at partiet ikke parat til at gå længere end at kritisere regeringen, og Lars Løkke Rasmussen & co. behøver derfor ikke frygte for regeringens eksistens på baggrund af dagens kritik.

Regeringen sænkede i forbindelse med vedtagelsen af finansloven for i år den danske udviklingsbistand fra et niveau på 0,87 procent af BNI til 0,71 procent.

Det skete med opbakning fra Konservative, men partiet følte sig ikke godt nok orienteret om, at der også ville være besparelser på udviklingsbistanden i 2015.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at kommentere kritikken fra et flertal i Udenrigsudvalget.