Flertal for at hjælpe voldsofre

Enhedslisten fremsætter nu forslag om en såkaldt offerfond, der skal hjælpe ofre for vold. Socialdemokraterne foreslog selv noget lignende før valget, og nu melder flere partier sig klar til at støtte forslaget.

Pernille Skipper fra Enhedslisten: Et kraftigt signal om, at staten står på ofrenes side.

Efter den seneste periodes hårde debat om ofre og gerningsmænd er et bredt flertal i Folketinget klar til at forbedre støtten til ofre for vold.

Enhedslisten foreslår, at der oprettes en offerfond efter svensk forbillede, der skal hjælpe ofre for grov vold. Modellen indebærer, at gerningsmændene tvinges til at betale til en pengekasse, som så kan betale for psykologtimer, mentorordninger og forskning.

På ofrenes side

- Det sender et kraftigt signal om, at staten står på ofrenes side. Samtidig kan det sikre en hel del økonomiske ressourcer, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, til DR Nyheder.

Enhedslisten påpeger, at det ikke bør være enkeltsager, der afgør, hvilke projekter der får penge.

- Hvis vi havde en fond med økonomiske ressourcer, så kunne man få en mere sammenhængende indsats, siger Pernille Skipper.

S vil ikke love noget

Forslaget kom oprindeligt fra Socialdemokraterne, der har været varme fortalere for en fond. I dag vil partiets retordfører ikke garantere, at Socialdemokraterne stemmer for Enhedslistens forslag. Men han erklærer sin støtte til idéen.

- Jeg synes, en offerfond er en rigtig god idé. Men der skal også mere til end det, siger Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, der påpeger, at regeringen ventes at fremlægge en større, sammenhængende strategi for støtte og behandling af voldsofre i nær fremtid.

Socialdemokraterne minder samtidig om, at Venstre, Konservative og DF stemte imod, da Socialdemokraterne foreslog det før valget.

- Vi er blevet stemt ned rigtig mange gange, når vi ville forbedre vilkårene for ofrene. Derfor er der brug for at gøre noget nu, siger Ole Hækkerup.

V og DF er klar

Modellen med en offerfond kender man fra Sverige, hvor det ifølge Enhedslisten har givet gode resultater. I Sverige betaler en gerningsmand omkring 500 kroner til fonden. Penge, som bliver brugt til forskning, dokumentation og hjælp til ofre for vold.

De to oppositionspartier Venstre og Dansk Folkeparti er klar til at stemme for Enhedslistens forslag.

- Det bør ikke være samfundet, der skal betale til ofrene, hvis vi kan undgå det. Så kan gerningsmændene komme til at betale, siger DFs retsordfører Peter Skaarup.

- Det er en idé, som er meget, meget svær at være imod, hvis man ønsker en bedre balance mellem hensynet til ofret og hensynet til gerningsmanden, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til DR Nyheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk