Flertal hugger bremsen i og skrotter regeringens udspil til billigere biler

Der er dog fortsat et politisk flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der tilgodeser miljørigtige biler.

Regeringen vil i sit skatteudspil sænke regeringsafgiften til 100 procent på tværs af alle biler. Et flertal ønsker derimod at omlægge afgiften, så den tager højde for miljøet. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Et flertal uden om regeringen hugger allerede nu bremsen i på spørgsmålet om en generel sænkelse af registreringsafgiften.

Således siger samtlige partier i rød blok, at de ikke støtter forslaget, men i stedet ønsker en teknisk omlægning af registreringsafgiften, der tilgodeser biler, der kører langt på literen og har en høj sikkerhed.

Det er velkendt, at et flertal taler for en miljørigtig omlægning af registreringsafgiften, men flertallet står altså fortsat fast trods regeringens nye udspil.

Dermed er der ikke udsigt til, at registreringsafgiften samlet bliver sænket til en flad afgift på tværs af alle bilmodeller og pris, som regeringen ellers har spillet ud med i forbindelse med det skatteudspil, som netop er blevet fremlagt.

I stedet vil flertallet sænke afgiften for de små, miljørigtige biler, mens de store benzinslugere skal være dyrere.

Ønsker en udgiftsneutral omlægning

Radikales skatteordfører, Andreas Steenberg, støtter op om DF-forslaget om en teknisk omlægning af registreringsafgiften. Partiet ønsker, at omlægningen skal være provenu-neutral, sådan at statens indtægter og udgifter efter omlægningen er præcist de samme som i dag, siger han.

Hos Folketingets største parti, Socialdemokratiet, er der heller ikke nogen positive ting at sige til regeringens udspil. Her kalder man forslaget for ”skævt”.

- Det vil gøre de allerdyreste biler rigtig meget billigere, men ikke for alvor lave om på vores bilbeskatning, hvor de mest miljørigtige biler ikke bliver begunstiget nok, siger skatteordfører Jesper Petersen og sender en opfordring til Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er vigtigt, at DF ikke ryster på hånden og lader sig lokke ind i et forhandlingsforløb, hvor de alene skal kæmpe med regeringen, som jo åbenlyst går efter at gøre de allerdyreste biler billigere. Der er flertal i Folketinget for at lave en klogere og grønnere bilbeskatning. Det skal vi udnytte nu, hvis der skal være en diskussion af bilbeskatningen, der skal række rigtigt mange år frem.

Også Alternativet fremhæver behovet for at sænke afgiften på de miljørigtige biler, der kører langt på literen, siger Christian Poll, der er partiets ordfører for den grønne omstilling.

- Det har været vores tanke helt fra starten, at registreringsafgiften skulle afspejle bilens miljøbelastning, siger han og tilføjer:

- Umiddelbart er vores bud, at man laver den provenu-neutralt. Bilkørsel vil alt andet lige være mere belastende end andre former for transport som cykling og offentlig transport, så hvis man nedsætter provenuet, så giver det ikke mening miljømæssigt, siger Christian Poll.

SF vil have gang i elbil-salget

Hos SF vil man også gerne være med til at se på en omlægning, der gavner miljøet. Skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen fremhæver behovet for at sætte gang i elbilsalget.

- Vi synes, det er tudetosset, at når vi skal have omlagt hele vores transportsystem, at man så gør alle biler billigere, samtidig med elbil-salget er gået fuldstændigt i stå, siger hun.

Hun fremhæver, at behovet for at få omlagt danskernes bilpark til el skal gå langt hurtigere, end det gør i dag.

- Med den fart vi har på nu, så tager det 300 år, siger hun.

I Enhedslisten deltager de også gerne i drøftelser om en omlægning, men skatteordfører Rune Lund understreger, at de store biler ikke skal være billigere. Partiet vil fokusere på, at der stadig sker en omfordeling igennem afgiftssystemet.

- Der er når galt, når det er direktøren med en BMW til 600.000, der får den største gevinst.