Flertal i Folketinget enige om hjælpepakke til teatre og museer

Der er også afsat 50 millioner kroner til idræts- og foreningsområdet.

Kulturminister Joy Mogensen kan fortælle, at der er hjælp på vej til kulturlivet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der er 140 millioner kroner på vej til kulturlivet, der er hårdt ramt på grund af coronakrisen. Det oplyser Kulturministeriet.

Institutioner, der modtager mere end 50 procent offentligt tilskud, får nu hjælp med ordningen fra Kulturministeriet. Indtil nu har de været ekskluderet fra hjælpepakkerne, der omfatter lønkompensation og kompensation for faste omkostninger.

Ordningen gælder blandt andet museer, teatre og regionale spillesteder. Statslige institutioner vil dog ikke blive omfattet af ordningen.

Derudover er der afsat 50 millioner kroner til idræts- og foreningsområdet. Det kan være fodboldklubber eller spejderforeninger, som normalt plejer at hjælpe til festivaler og dermed får penge i klubkassen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) glæder sig over, at aftalen er kommet på plads.

- Kulturlivet har brug for hjælpende hænder lige nu. De har ingen besøgende. Alle dem, der plejer at holde liv i dem, sidder derhjemme, men vi har brug for kulturinstitutionerne, siger Joy Mogensen til DR Nyheder.

- Det er afgørende, at de mange institutioner, som udgør rygraden i vores kulturliv i Danmark, også får hjælp, uanset hvor stort deres offentlige tilskud er. De skal overleve krisen, så de også fremover kan lave forestillinger, udstillinger og meget andet kultur, der beriger danskernes hverdag og vores alle sammens fællesskab, tilføjer Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Bredt flertal i Folketinget

Aftalen er indgået med et bredt flertal i Folketinget med alle partier undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Venstres kulturordfører, Britt Bager, understreger dog, at der skal endnu mere hjælp til kulturen.

- Den her aftale kan ikke stå alene, den skal hurtigst muligt følges op med en nødpulje, hvor vi kompenserer for tabte indtægter. Det er helt afgørende, hvis vores kulturinstitutioner skal overleve den kritiske nedlukning, siger Britt Bager.

Også Det Radikale Venstres Zenia Stampe siger, at mange danske kulturinstitutioner trods hjælpepakken stadig står i en kritisk situation med udsigt til truende konkurser.

- De har fået en svømmevinge, men de har brug for en redningsvest, hvis de skal klare sig gennem krisen. Derfor presser vi fortsat på for flere midler og yderligere løsninger til kulturlivet, siger Zenia Stampe.

Glæde hos idrætten

Den nye aftale vækker glæde i Danmarks Idrætsforbund, der er hårdt ramt på grund af aflyste arrangementer.

Tilskuddet på 50 millioner kroner går til lokale idræts- og spejderforeninger og fortrinsvis til de foreninger, der er hårdest ramt af eksempelvis medlemstilbagegang og aflyste mindre arrangementer med under 500 deltagere.

- Mange af idrættens ildsjæle arbejder frivilligt på sommerens festivaler, kræmmermarkeder og stævner for at tjene penge til deres klub. Dén mulighed er nu forsvundet. Og sammen med for eksempel manglende indtægter fra salg i pølseboden til klubkampe, risikoen for udmeldelser og udsigten til vigende sponsorindtægter fra de lokale virksomheder er de lokale idrætsforeninger hårdt pressede, siger formand i DIF, Niels Nygaard.

Facebook
Twitter