Flertal i folketinget er klar med hjælp til tørkeramt landbrug

Regeringen, DF og Socialdemokratiet vil hjælpe tørkeramte landmænd ved at lempe kravene til særligt økologisk landbrug.

Tørken har gjort det vanskeligt for landbruget at skaffe foder nok til dyrene. Særligt svært er det for de økologiske landbrug, der skal leve op til særlige krav for dyrenes foder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Socialdemokratiet, DF og regeringen letter krav til økologisk landbrug midt i tørken.

Dermed imødekommer et flertal i Folketinget ønsker fra dansk landbrug, der lige nu frygter for konsekvenserne af den knastørre sommer.

Økologer får blandt andet midlertidig mulighed for at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status, skriver Miljø og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Tørken har ramt landbruget meget hårdt. Landbruget har selv kommet med en række initiativer til, hvordan situationen kan gøres nemmere for de landmænd, der er ramt. Derfor er vi gået sammen om at finde steder, hvor der kan lempes på reglerne og gøre det nemmere for landmændene at skaffe foder til deres dyr, siger fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Vi kan jo ikke danske regndans og få regnen til at styrte ned. Men vi kan udvise noget fleksibilitet.

Svært at skaffe foder nok

Tørken har gjort det vanskeligt for landbruget at skaffe foder nok til dyrene. Særligt svært er det for de økologiske landbrug, der skal leve op til særlige krav for dyrenes foder.

Det bliver der nu lempet på med aftalen, så økologiske landbrug i en periode kan sænke indholdet af grovfoder i foder til kvæg fra 60 til 50 procent uden at miste deres status som økologiske landmænd.

- De økologiske landmænd er hårdt ramt. Der er nemlig krav om, at 60 procent af det foder, som økologiske dyr får, skal være grovfoder. Den grænse sætter vi midlertidigt ned til 50 procent. Vi vil ikke ende i en situation, hvor landmænd skal slå deres dyr ned, fordi de ikke kan skaffe foder til dem, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Samtidig kan der gives dispensation til at bruge foder, som er høstet på marker, der er under omlægning til økologi.

Endelig gives der også tilladelse til at høste græs på brakarealer og bruge dette til foder.

Jorden er hård og tør

- Det er en helt ekstrem situation. Sidste år blev erhvervet presset af, at deres afgrøder regnede væk, nu er de presset af, at deres afgrøder ikke kommer op af jorden, fordi den er for hård, og de mangler vand, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Organisationen Landbrug & Fødevarer roser initiativerne. Men der kan blive brug for endnu flere lempelser, mener formand Martin Merrild.

- Det er bare vigtigt, at alle forstår, at hvis det varme og tørre vejr fortsætter i yderligere nogle uger, så kan vi stå i en helt anden situation, der gør, at vi bliver nødt til at kigge på yderligere politiske tiltag, siger han til Ritzau.

Facebook
Twitter