Alle skolebørn skal tilbage i klasselokalerne, når samfundet åbner yderligere næste torsdag den 6. maj.
Det mener et flertal af Folketingets partier, som har skoleeleverne øverst på dagsordenen, når politikerne snart skal forhandle om, hvad der kan åbne næste torsdag.
- Vi har åbnet for barer, superliga og meget andet, men ikke tilstrækkeligt for børn og unge, så derfor synes jeg virkelig, at de må stå forrest i køen næste gang, fortæller Enhedlistens politiske ordfører, Mai Villadsen.
Også De Radikale har skoleeleverne som højeste prioritet.
- Alt tegner godt, så jeg håber meget, at det bliver resultatet, at de kan komme tilbage i skole. Det bliver det, der står øverst på vores liste, lyder det fra partileder Sofie Carsten Nielsen.
Børn og unge frem for natteliv og fitness
Står det til regeringens støttepartier, bør alle komme tilbage på fuld tid fra 6. maj i de områder, hvor smittetallet ikke er for højt. Og med et faldende kontakttal, der nu er på 1, må det være muligt, forventer SF.
- Hvis faldet fortsætter, og det ser positivt ud i forhold til corona, så mener jeg, at børnene skal tilbage i skole den 6. maj. Det er afgørende for SF, at det er børn og unge, der kommer først - frem for natteliv og fitness, siger formand Pia Olsen Dyhr.
De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti vil også have skolebørnene tilbage hurtigst muligt.
- Det er klart, at de større elever i folkeskolen trænger til at have deres faste rutine på skolen, så det er nogle af dem, som vi synes står først for, siger DF's partiformand, Kristian Thulesen Dahl.
Og hvis Venstre skal bestemme, kan det ikke gå for hurtigt.
- Hvis de kan nå det til i morgen, så synes jeg da, de skal det. Jeg synes, det går alt for langsomt, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.
Formand: Ikke mere 'baglæns ind i lokalet'
I sidste uge blev det muligt for elever i 9.-10- klasse at blive undervist på skolen 80 procent af tiden, mens erhvervsuddannelser må vende tilbage i fuldt omfang. Derudover må skolerne tilbyde udeundervisning til eleverne i 5.-8. klasse i de uger, hvor de ikke mødes fysisk i klasseværelset på skolen.
Flere skoler fravælger dog muligheden, og ifølge Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, fungerer det ikke, at de større elever må komme i udeskole hveranden uge.
- De skal ikke have mere udeundervisning eller andre spændende ting som tre meters afstand og baglæns ind i lokalet. Nu er det enten eller, fortæller han.
Formanden ser derfor gerne, at politikerne finder frem til en løsning, som gør det muligt for alle elever at vende tilbage. Skolerne er i hvert fald klar til at tage imod skolebørnene den 6. maj, siger Claus Hjortdal.
Mette Frederiksen: Tingene skal ses i sammenhæng
I løbet af de kommende dage vil regeringen invitere partierne til forhandlinger om næste genåbning, men statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke garantere, at alle elever er tilbage på skolebænken den 6. maj.
- Når det så specifikt handler om 5. til 8. klasse, som jo er tilbage i skole nu, men hvor der er et ønske om, at man kommer endnu mere tilbage til normal undervisning, så er det jo ikke anderledes end med så meget andet, siger hun.
- At vi bliver nødt til at se tingene i sammenhæng.
Skylder du ikke skolebørnene og deres forældre en afklaring på, hvornår de kan komme tilbage i skole?
- Der er en bred genåbningstale, der er aftalt med de fleste af Folketingets partier, siger Mette Frederiksen.
Så hvornår kommer 5. til 8. klasse tilbage i skole?
- Det afhænger af de politiske forhandlinger.