Flertal indfører åbne lister over hadprædikanter

Regeringen har fået flertal til at indføre offentlige lister over ekstremistiske hadprædikanter.

Kirkeminister Bertel Haarder, (V) har stået i spidsen for forhandlingerne om en antiradikaliseringsaftale. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Efter flere ugers forhandlinger er der indgået en aftale om antiradikalisering, der blandt andet indfører åbne lister over hadprædikanter og kriminaliserer visse ytringer fra religiøse forkyndere.

- Vi gør alt, hvad vi kan, uden at gå på kompromis med grundloven og internationale konventioner, siger kirkeminister Bertel Haarder (V) om aftalen, der har til formål at bekæmpe ekstremistiske imamer.

De åbne lister skal fungere som en offentlig indrejseliste, der ekskluderer forkyndere, som tidligere har ytret sig imod demokratiet. Listerne er delt op i en lukket observationsliste og en åben sanktionsliste.

- Vi er også blevet enige om at kriminalisere billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring, fortsætter ministeren.

Ud over Venstre-regeringen er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Konservative med i aftalen.

Hos Socialdemokraterne slår politisk ordfører Nicolai Wammen fast, at partierne "ikke er i mål i forhold til at sikre alt det, vi gerne vil". Men aftalen vil i hans optik være et skridt på vejen.

Liberal Alliance forlod tirsdag formiddag forhandlingerne, fordi partiet ikke ønsker at indføre en offentlig indrejseliste, som skal ekskludere forkyndere, der tidligere har ytret sig imod demokratiet.

- Vi er bange for, at åbne lister vil komme til at virke stik mod hensigten. De mennesker, der står på en åben liste, risikerer at blive særligt interessante at komme i kontakt med for radikaliserede, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).

Også SF står uden for den del af aftalen, der indfører åbne lister.

- Vi ønskede en lukket liste med klart afgrænsede kriterier, men det kunne vi ikke få de andre partier med på, siger gruppeformand Jacob Mark (SF) i en pressemeddelelse.

- En åben liste med vage kriterier risikerer at udelukke de forkerte mennesker og i værste fald virke som en offentlig gabestok eller en martyrliste, som radikaliserede personer herhjemme vil bruge som inspiration, når de henter inspiration på nettet, fortsætter han.

SF er til gengæld med i en stemmeaftale med de fire aftalepartier. Det betyder, at partiet stemmer for de øvrige dele af aftalen, der ikke omhandler åbne lister over hadprædikanter.

/ritzau/