Flertal klar til at sende kommunernes penge retur til kommunerne

Rød blok stemmer blankt, og dermed har regeringen og Dansk Folkeparti flertal for at sende pengene fra det omstridte omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne.

Venstre og Dansk Folkeparti ventes i morgen at få vedtaget et fælles forslag om næste år at føre alle penge fra det såkaldte omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det er lidt som at få penge tilbage i skat, men så alligevel ikke helt.

Landets 98 kommuner kan til næste år se frem til at få alle de penge, som de tvinges til at afgive til staten på grund af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, tilbage i kommunekasserne. Der er tale om i alt 2,4 milliarder kroner.

Returchecken kommer, fordi Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti i morgen ventes at få vedtaget et fælles forslag om at føre pengene fra omprioriteringsbidraget tilbage til ”kernevelfærden i kommunerne” i 2017.

Omprioriteringsbidraget

Omprioriteringsbidraget blev vedtaget af en samlet blå blok og går ud på, at kommunerne frem til 2019 skal spare én procent af deres budget eller sammenlagt 2,4 milliarder årligt.

Herefter bliver det Folketinget, der kan bestemme, hvad pengene skal gå til.

Kritikere, heriblandt kommunerne selv, frygter, at det vil komme til at gå ud over den nære velfærd som for eksempel ældre og handicappede.

Blanke stemmer sikrer flertal

Der er dog ikke 90 mandater bag manøvren i blå blok, da Liberal Alliance er imod. Men da samtlige partier i rød blok samt Det Konservative Folkeparti ventes at stemme blankt, har regeringen og DF alligevel flertal for forslaget.

Socialdemokraterne er blandt de partier, der stemmer blankt.

- Det er et skridt i den rigtige retning, at vi nu får ændret regeringens økonomiske politik. Tidligere ville de tage pengene fra den kommunale velfærd og bruge dem på skattelettelser. Nu er de tvunget til at føre pengene tilbage til kommunerne, siger Socialdemokraternes kommunalordfører, Magnus Heunicke.

- Men vi kommer ikke til at stemme for, siger han.

Socialdemokraterne har ellers selv stillet et nærmest identisk forslag for nylig, hvor partiet ville pålægge regeringen at føre pengene fra omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne.

Modstanden mod det konkrete forslag fra regeringen og DF, forklarer kommunalordfører Magnus Heunicke på denne måde:

- For så ville vi også legitimere omprioriteringsbidraget. Vores mål nummer et var at sikre den kommunale velfærd. Skoler, ældrepleje, børneinstitutioner. Det kan man altså ikke sikre, hvis man også går ind for omprioriteringsbidraget, siger Magnus Heunicke.

- Men det er et skridt i den rigtige retning, og vi har fået trukket regeringen langt videre end for to uger siden, siger han.

DF: Fattige kommuner skal have flere penge

Dansk Folkeparti stemte i efteråret for regeringens omprioriteringsbidrag, men finder det nu afgørende, at alle pengene fra netop omprioriteringsbidraget ryger tilbage til kommunerne.

Formand Kristian Thulesen Dahl afviser dog, at bidraget er noget, som Dansk Folkeparti nogensinde har ønsket.

Hvorfor så ikke bare droppe det her omprioriteringsbidrag, hvor staten tager med den ene hånd og så deler ud med den anden?

- Dansk Folkeparti gik til valg på, at vi fik en bedre balance i Danmark. Der er det klart, at når andre har lavet sådan et omprioriteringsbidrag – det er jo ikke noget, vi har fundet på – og når det nu er der, så kan vi faktisk bruge det til at sikre det, vi gik til valg på, nemlig et Danmark i bedre balance, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl siger desuden, at man med forslaget vil kunne fordele pengene på en måde, så kommuner, der i forvejen er økonomiske trængte, får flere penge retur, end de har afgivet i forbindelse med omprioriteringsbidraget.

- Vi kan føre pengene tilbage til de kommuner, der er mest trængt, så de kommuner, der er dårligst kørende, faktisk får mere ud af det her, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hjort: Det er vores forbandede pligt

Regeringen har tidligere talt om, at pengene fra omprioriteringsbidraget kunne bruges på skattelettelser, men det har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siden måttet afvise.

Claus Hjort Frederiksen siger i dag – ligesom Kristian Thulesen Dahl – at man nu vil sørge for, at kommuner med en skidt økonomi får mest muligt ud af de 2,4 milliarder kroner fra omprioriteringsbidraget, som næste år ryger tilbage i kommunekasserne.

- Det er skatteydernes penge, vi taler om, og der har vi altså en forbandet pligt til at sikre, at vi får mest muligt for pengene, og at midlerne dirrigeres derhen, hvor behovet er størst, siger finansministeren.